Горещи новини

380 доброволци от Сърбия и България са обучени за реакция при бедствени ситуации

| 19:54

380 млади доброволци от граничните региони на България и Сърбия са обучени и подготвени за участие в спасителни операции при извънредни ситуации. Обучението е част от проекта „Да премахнем границите пред доброволчеството в извънредни ситуации“, реализиран между Свободния младежки център във Видин и Младежки център „Тивок“ от сръбския град Зайчар.

Той е финансиран с близо 290 хил. лв. по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2014-2020 г.В рамките на обучението младите хора са запознати с видовете бедствия, пораженията, които те оказват върху инфраструктурата, пожарната безопасност, търсене и спасяване на хора, безопасност при спасителни операции, оказване на първа помощ при животозастрашаващи състояния, психологична подкрепа и др. Обученията са съчетани с практически упражнения.

В рамките на проекта са създадени и 10 нови доброволчески центъра. Така заедно с вече реализирани по предходен проект общият им бой става 20. В България те са в градовете Хайредин, Радомир, Перник, Монтана, Кюстендил, Дупница, Вършец, Враца, Видин и Ботевград. Центровете на територията на Сърбия са в градовете Зайчар, Владичин хан, Пирот, Ниш, Лесковац, Майданпек, Куршумлия, Княжевац, Бор и Алексинац. Доставено е и техническо оборудване за доброволческите центрове и специализирани средства за използване в извънредни ситуации.

При изпълнението на проекта е разработена и тествана обща методология за младежко доброволчество в извънредни ситуации. Проведени са и две съвместни акции на доброволческите центрове – една в България и една в Сърбия.Инициативата е продължение на съвместния проект на двете доброволчески организации „Преместване на границите за доброволчество“, реализиран в периода 2016 – 2018 г. по програмата, с изпълнението на който бе създадена мрежа от 10 доброволчески центъра за социални услуги в трансграничния регион.

Мярката е отговор на възникналите извънредни ситуации в трансграничния регион през предходните години като пожарите в Стара планина както от сръбска, така и от българска страна, както и наводненията, които засегнаха цяла Сърбия през 2014 г.Проектът дава шанс на младите хора да се занимават с доброволчество и да помагат на компетентните институции при възникване на извънредни ситуации, в сътрудничество със службите за пожарна безопасност и защита на населението към МВР, Червения кръст, Планинската спасителна служба и др. Доброволческите центрове са връзката между младите хора и институциите и могат да реагират при създаване на извънредни ситуации, както и да работят по превенцията им.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!