Горещи новини

36% от българите са против ваксините, 33% ги подкрепят

| 17:51

36 на сто от българите са против ваксините срещу коронавирус, 33 % ги подкрепят, а 29 на сто са неутрални по темата, съобщиха от Института по философия и социология към БАН, позовавайки се на резултати от национално представително изследване, проведено в средата на миналата година сред над 1150 пълнолетни граждани.За  придобиване на имунитет срещу Covid-19 44 на сто от българите предпочитат варианта преболедуване, а 22 % държат на ваксиниране.

62 на сто  смятат, че по време на тежки епидемии правителството трябва да има право да преустановява задължителното образование и да затваря училища и детски градини. Изискването за носене на маски в подобни обстоятелства се подкрепя от три четвърти от българите, а  затварянето на  бизнеси и работни места – от 56 % от населението.

44 на сто от хората одобряват идеята да бъде използвано дигитално наблюдение чрем мобилен телефон, за да се проследява дали заразените с Covid спазват режима на изолация.

В условията на пандемия при 34 на сто от българите доверието в здравеопазването е намаляло,  а при 28 %  се е повишило, сочат още данните от изследването, проведено паралелно в България и в още 50 страни на 5 континента.

У нас проучването се финансира  в рамките на Националната пътна карта за развитие на научна инфраструктура и е дело на екип от социолози и икономисти – от  УНСС, Института по философия и социология към  БАН, Българската социологическа асоциация и от Съюза на икономистите в България.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!