Горещи новини

35 години от рекорда на Стефка Костадинова, който е недостижим и до днес

| 9:40

Днес се навършват точно 35 години от световния рекорд на пловдивчанката Стефка Костадинова. Костадинова прави рекорд в скок височина от 209 см. на 30 август 1987г. на Европейското първенство в Рим, Италия.Костадинова всъщност подобрява собствения си рекорд от 208 см., който е постигнат само три месеца по-рано в София. Друга любопитна подробност е, че преди това рекордът се държи от още една българка – Людмила Андонова с 207 см.

Скокът на легендарната ни атлетка е непокътнат вече 35 години. Той не падна и въпреки безумните предложения рекордите по-стари от 15-20 години просто да бъдат премахнати. Нещо, което за щастие не мина, защото щеше да обезсмисли постиженията на спортистите.

Както виждаме обаче 209 см. изглеждат ненадминати вече толкова години, а това постижение остана и единственият ни рекорд в леката атлетика, след като преди шест години падна рекорда на Йорданка Донкова в бягането с препятствия на 100 м.

Най-близко до рекорда беше хърватката Бланка Влашич с 208 см.

Въпреки това рекордът изглежда недостижим. Доста от най-добрите състезателки през годините са се пробвали на 209 см., но никоя не е успявала.

208 см. е скачала и шведката Кайша Берквист, но на закрито. Шведската атлетка държи и рекорда на закрито с този резултат, минавайки постижение на Хейке Хенкел с 207 см.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!