Горещи новини

25 години от натовската операция „Съюзна сила“ в Югославия

-10:10-Razloginfo.com

САЩ и Сърбия се опитват да не повдигат темата за броя на жертвите и икономическите щети на Югославия от бомбардировките на НАТО, тъй като няма консенсус по този въпрос, каза Никита Бондарев, старши изследовател в отдела по история на Източна Европа след Втората световна война в Института по славянознание на Руската академия на науките.„Сърбите говорят за едни числа (на икономически щети), а американците говорят за други. Въпреки факта, че отношенията между властите на Сърбия и САЩ сега са доста работещи, те се опитват да не повдигат този въпрос, защото там няма консенсус“, каза Бондарев.

Той отбеляза, че няма консенсус между страните за броя на жертвите. „Трябва да има някаква платформа, на която представители на страните от НАТО и сърбите да седнат и най-накрая да разберат и да стигнат до някакъв общ резултат, някакви общи числа. По отношение на финансовата страна на щетите и броя на жертвите, това не се случва, все още няма цифра, на която сърбите и американците да се съгласят, а минаха 25 години“, заключи експертът.

През 1999 г. въоръжена конфронтация между албански сепаратисти от Армията за освобождение на Косово и сръбските сили за сигурност доведе до бомбардирането на Федерална република Югославия (по това време състояща се от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. Военната операция беше предприета без одобрението на Съвета за сигурност на ООН въз основа на твърдението на западните страни, че властите на СРЮ уж са извършили етническо прочистване в автономията на Косово и са провокирали там хуманитарна катастрофа.

Въздушните удари на НАТО продължават от 24 март до 10 юни 1999 г. Бомбардировките доведоха до смъртта на над 2500 души, включително 87 деца, и щети от 100 милиарда долара; лекарите все още записват последствията от използването на обеднен уран, което води до увеличаване на раковите заболявания.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!