Горещи новини

24-часова стачка на железниците блокира Великобритания

| 11:27

24-часова стачка за по-високо заплащане и по-добри условия на труд парализира британските железници. Това е поредният трудов протест, предизвикан от силното изоставане на доходите от галопиращата инфлация на ОстроваВ протеста са включиха 40 хиляди синдикални членове. Ръководството на железниците посъветва да се пътува само при необходимост. След мерките заради пандемията от коронавирус мнозина заети в офиси имат възможност да работят от дома.

Миналия месец друга стачка почти блокира британските железници за три дни, а миналата седмица трафикът по ключови линии беше спрян заради рекордно високи температури, които създаваха риск от повреда на релсите.

Един от синдикатите съобщи, че е получил предложение за 4 процента увеличение на заплатите и евентуално още 4 на сто догодина, ако персоналът приеме промяна на трудовите договори. Профсъюзът на машинистите обяви стачка на 13 август за по-високо заплащане, в допълнение към протестните действия, насрочени за тази събота.

„Опасявам се, че сме изправени пред много войнствени профсъюзи, които дори когато получат предложения за заплащане, не си правят труда да го предложат на членовете си и само обявяват нови дати за стачки“, коментира Грант Шапс – министър на транспорта на Великобритания.

Инфлацията във Великобритания е на най-високото си равнище от 40 години. До края на годината се очаква да достигне двуцифрени стойности заради ръста на цените на горивата и храните.

Високата цена на живота доведе до напрежение в редица сектори във Великобритания, включително пощенските услуги, здравеопазването , училищата, летищата и съдебната система. Миналата седмица правителството улесни правилата за наемане на временно заети с цел смекчаване последиците от стачните действия.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!