Горещи новини

24 лева на ден за хората в неплатен отпуск заради COVID мерките. Отпускат 156 милиона лева помощи за затворения бизнес до 21 декември

-11:18-Razloginfo.com

Нова мярка за подпомагане на работещи в сектори, които ще бъдат затворени с въвеждане на новите противоепидемичните мерки, е приета от правителството.

Всеки, който е в неплатен отпуск заради противоепидемичните мерки, ще получава компенсация от 24 лева на ден. От тази помощ ще могат да се възползват само хора, които са осигурявани на 8-часов работен ден. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Към момента тази мярка засяга около 50 хиляди човека. Осигурени са 50 млн. лв. по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Кандидатстването ще стартира още в понеделник.

Министър Сачева посочи също, че ще продължат да действат и мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните българи. Родителите също ще могат да получат помощ.156 милиона лева ще бъдат спешно представени като конпенсации за бизнеса, който ще претърпи ново затваряне в рамките на периода от 27.11 до 21.12. Припомняме, че за това време ще бъдат в сила строги противоепидемиологични мерки – затварят се молове, училища, детски градини, ясли, фитнеси, езикови центрове, школи и други.

Министърът посочи, че в момента се изработват възможностите за подпомагане на бизнеса. Най-вероятно парите ще се използват по схема за ликвидна подкрепа – т.н. затворените фирми ще бъдат подпомогнати чрез определен процент от оборота, които за загубили компаниите, които няма да работят през тези 3 седмици. Другият вариант е да се покриват фиксирани разходи.

„Търсим бързи решения за засегната част от бизнеса и какви компенсации да им дадем – има два подхода – да бъдат покрити техни константни разходи или да има подкрепа с процент от оборота. За целта ще освободим 156 милиона наличен ресурс от програмата по „Иновации и конкурентоспособност“, посочи министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите на министъра до часове предложенията, които до момента са обсъждани, ще бъдат съгласувани с представители на бизнеса. Той допълни още, че Министерството на икономиката ще си партнира с НАП, за да имаме публични и прозрачни мерки и по-важното – най-скоро да достигнат до бизнеса.

„Днешното решение се водеше от най-важната ценност животът и здравето на хората, за да бъде здрава икономиката, трябва да има и здрави хора. Считам, че предложеното е баланс между свободите и противоепидемиологичните мерки“, посочи Борисов.

Той допълни, че обещава на бизнеса, че затварянето ще бъде само за 3 седмици. По думите му секторът на търговията остава напълно свободен, а не каквито предложения имаше за много по-сериозен локдаун.

„С това гарантираме много други браншове – на доставки, на промишленост“, допълни Борисов.

Има и разширение на възможностите за кредитиране на бизнеса при преференциални условия.

„Получихме нотификация от Европейската комисия – анексираме договори с банките партньори и разширяваме дейността на банката по подпомагане с облекчени кредити за всички малки и средни компании до 1 милион, а за големите до 2 милиона“, допълни министърът.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!