Горещи новини

2/3 от лекарите в България не могат да изписват електронни рецепти

-18:14-Razloginfo.com

Вече пети ден наблюдаваме последиците и тоталния хаос, настъпил след въвеждането на задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС) за въведеното от понеделник задължително изписване на антибиотиците и лекарствата за лечение на диабет и антибактериалните медикаменти за системна употреба само с електронна рецепта.От съсловната организация заявяват, че са дискриминирани над 2/3 от лекарите в България, които не могат да изписват електронни рецепти, включително всички медици от Спешна помощ.

„Считаме, че отговорните институции трябва да предприемат спешни действия за разрешаване на проблема, в противен случай си запазваме правото на протестни действия и възможността да защитим правата на лекарите и пациентите по съдебен път“, се изтъква в позицията.

Според БЛС задължителните е-рецепти водят до огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти заради липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др. Вследствие на това имало искания от пациентите и натиск за промяна на терапията на пациента от страна на фармацевта.

От Българския лекарски съюз посочват, че от издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни, при анулирани 5 000, в Националната здравноинформационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти.

От съсловната организация заявяват, че подкрепят дикитализацията, включително с въвеждането на електронната рецепта като основен начин за предписване на медикаменти, като допълват, че с електронната рецепта обаче дигитализацията в здравеопазването не се изчерпва. „Всички знаем предимствата й, те са такива, каквито носи всеки нов дигитален инструмент, когато е въведен правилно. Настоящата ситуация обаче е различна. Бяха нужни по-малко от 5 дни, за да се убеди цялото общество в провала на начина на въвеждане на задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет“, допълват от БЛС.

От Българския лекарски съюз отправят и конкретни предложения по отношение на дигитализацията в системата на лекарствоснабдяването за избягване на споменатите проблеми:

  • За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите: въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.
  • За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на достъпен, дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на Р България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа.
  • Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките.
  • Строго спазване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, който ясно регламентира: „…когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт. (2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.
  • Законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!