Горещи новини

2 години без книжка и 2000 лева глоба за шофьор, ако откаже дрегер

-16:13-Razloginfo.com

Шофьор, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона за движение по пътищата за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта, извършва две самостоятелни административни нарушения.Това реши общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) в свое тълкувателно решение, публикувано днес. Наказанието за отказ от тестване е отнемане на книжката за 2 години и 2000 лева глоба. Когато обаче с един отказ се извършват две нарушения, наказанието се изтърпява за всяко от тях поотделно, гласи тълкуванието на ВАС.

Тълкувателното дело беше образувано по искане на главния прокурор, който постави въпроса дали отказа на шофьор за тестване за алкохол или наркотици е едно нарушение или две отделни.

„Съгласно разпоредбите, водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване на употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор, или – за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с отнемане на шофьорската книжка за срок от 2 г. и глоба 2000 лв.

Според ЗАНН, когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях“,  се посочва в решението на ВАС.

Според преобладаващото мнение в медицинската наука, водачът е в пияно състояние, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно съдържание, не по-малко от 0,50 промила. Пленумът на ВАС е възприел становището, че „при наличността на такава алкохолна концентрация, макар и да не е свързана с външни прояви на опиване, психофизиологическото състояние на водача е повлияно и той не е пригоден да управлява безопасно моторното превозно средство“.

„Едновременната употреба на алкохол и наркотични вещества допълнително засилва отрицателния ефект върху психомоторните функции на човешкия организъм, което увеличава обществената опасност. Противоречащо на правната и житейската логика и несъответстващо на целта на закона е приемането, че двата отказа могат да се приравнят като правни последици и степен на обществена опасност на един отказ по някоя от проверките, респективно да бъде наложено едно общо наказание при наличие на два отказа“, посочват още върховните магистрати.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!