Горещи новини

1,5 млрд. лв. компенсации заради скъпия ток до края на март

| 14:05

От декември до края на март са предвидени над 900 млн. лв. компенсации за бизнеса до края на март. За мрежовите оператори е предвидена схема от над 350 млн. лева.Около 200 млн. лева помощ за потребителите на природен газ ще бъдат отпуснати за същия период. Ресурсът за подпомагане в енергийния сектор по различни пера вероятно ще надхвърли 1.5 млрд. лв. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени”. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката.

Александър Николов предупреди, че мерките ще бъдат обсъдени на заседание на министерски съвет утре. Освен това помощта трябва да мине и нотификация от ЕС.

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на енергетиката. По думите на министър Александър Николов всички предложения подлежат на обсъждане в Министерския съвет, както и на допълнителни дискусии по темата.

„Срокът за компенсации се удължава от декември до края на първото тримесечие на 2022 г. Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои с най-висока консумация на енергийни ресурс”, заяви Николов. В Европа само в Полша цената на електроенергията е по-ниска от България, припомни енергийният министър.

В предложенията ще бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от ден напред за месец юли. Това ще рече 185 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва”, съобщи още той.

„В цяла Европа има криза с цените на електроенергия. 343 евро е в момента цената в България. България ще става все по-устойчив член на енергийния пазар. Това означава, че не можем да поддържаме лесно по-ниски цени. Основен и най-обсъждан към момента е въпросът за цените на въглеродните емисии. За 12 месеца имаме повишение от около 4 пъти. Това се отразява директно и доста зле“, посочи Николов.

„При природния газ имаме доста стряскащи данни за повишението през последните 12 месеца. Петролът за 12 месеца също значително поскъпна, но с по-бавни темпове от природния газ.

През последните месеци екипът на Министерство на енергетиката работи денонощно. Прегледахме данните за производство и консумация в България. Производството в България има около 15 % ръст за последната година, а реалната консумация нараства с около 4%. Важно е, че поради повишаването на капацитета за износ и поради това, че производствата ни са стабилни, се повишава износът, което е с над 100%. Това води до относително сравними цени с Гърция и Румъния например.“, заяви Александър Николов.

„Немислимо е системният регулатор, както и ЕРП-тата да търгуват и закупуват технологичните си разходи ден напред. Ще бъдат предприети инициативи, така че тези разходи да са съобразени с КЕВР и да има дългосрочни договори, които ще се случват прозрачно”, добави Николов.

Той беше категоричен, че тези технологични разходи няма да бъдат под шапката на търговски дружества.

„С всички замесени контрагенти обсъждаме средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до значително по-висока степен на прозрачност и предвидимост както за производителите, така и за потребителите”, посочи още министърът на енергетиката.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!