Горещи новини

13 исторически и научни мистерии, които вече са разгадани

| 19:00

В свят, където с едно търсене в интернет получаваме логическо обяснение за почти всеки въпрос, който може да ни хрумне, една заплетена мистерия може да подпали въображението ни и да пресъздаде усещане за свят, който не е напълно изследван или разбран. Вероятно заради носталгия към миналото, когато необясними събития са оставали необяснени, много от тези истории остават непроверени през годините.Само защото колекционерите на зловещи истории нямат желание да търсят отговори, не означава, че тези феномени не са обяснени логично. Всъщност много от дългогодишните исторически и научни мистерии, които интернет обожава, вече са били разгадани.

 1. Анастасия Романов не се е измъкнала от екзекуцията на семейството й

Абдикиралия цар Николай II и семейството му са държани като заложници в Екатерининбург, докато в Русия през 1918г бушува гражданска война. Когато антиболшевиките наближават града през юли, местните власти нареждат екзекуцията на семейството.

На 17 юли 1918г офицерите будят семейството посред нощ и ги водят в мазето. Под претекст, че ще им правят семеен портрет, за да уверят обществото, че са живи и здрави, офицерите ги строяват в две редици, преди да ги разстрелят. Щом димът от изстрелите се разнася, те намушкват всеки от Романови, който все още диша.

Периодът на революцията обаче е доста буен и истории за съдбата на фамилията карат целия свят да е несигурен какво точно се е случило. Екзекуторите потвърждават, че са убили всички, но историите им си противоречат, а телата не са открити веднага. Множество случаи на жени, представящи се за Анастаси Романов, която уж е се е измъкнала от екзекуцията, изплуват през годините.

Слухът, че най-малката дъщеря на царя някак е оцеляла е толкова популярен, че са направени филми и театрални постановки по темата.

Макар легендата да е основа за интригуваща и положителна история, телата на цар Николай, съпругата му и трите им дъщери са открити през 70-те. ДНК тестовете през 90-те потвърждават самоличността им. Но това позволява на слуховете за Анастасия да продължат да се носят, тъй като телата на сина и на най-малката дъщеря все още липсват.

През 2007г най-после са открити още две тела, които се оказват точно на липсващите Романови.

 1. Има химическо обяснение защо Железният стълб на Делхи не е ръждясал за 1600 години

Железен стълб, който за 1600 години не е ръждясал се издига гордо в Кутуб Минар, разрушена джамия в северна Индия. Векове наред сравнително перфектното състояние на стълба пленява и обърква историци, учени и археолози. Има обаче химическо обяснение за тази мистерия.

Високият 7 метра стълб е направен от набиването на множество слоеве нажежено желязо в цилиндрична форма. Понеже процесът изисква множество парчета метал, съставът му варира значително. Макар днешната стомана да съдържа приблизително същото количество въглерод като индийския стълб, неговите нива на фосфор са десет пъти по-високи, отколкото на модерната стомана. Експерти смятат, че именно фосфорът е образувал защитен слой от кристализирал железен фосфат по стълба, защитавайки го от външните влияния.

 1. Плаващите камъни в Долината на Смъртта не се местят сами

В националния парк Долината на смъртта в Калифорния, 200-килограмови камъни могат да се придвижат с до 5 метра за една минута, сякаш чрез магия. Тези камъни оставят след себе си дълги 300 метра следи по повърхността на долината… но никой не е успял да види как точно се местят.

Въпреки твърденията, че тази част от парка е обладана от зли сили, всъщност има научно обяснение за движението на камъните.

Според представители на парка, никой не е виждал как се движат, защото трябва да са налице точно определени метеорологични условия. Пустинята обикновено е най-горещото място на Земята, но все пак изпитва зимно време. След валеж в особено суров зимен ден, под масивните камъни се образува тънък слой лед. Когато мощни бури преминат през долината, хлъзгавата повърхност позволява на силния вятър да отмести камъните.

Понеже такива условия се наблюдават рядко, да видите как камъните се движат е почти невъзможно. Един фотограф обае успява да заснеме събитието през 2014г.

 1. Цивилизацията на маите не е изчезнала внезапно

Когато изследователи и археолози започват да проучват майските руини в Мексико през 19-и век, тази цивилизация вече е почти забравена. Понеже няма исторически записки за точните дати или събития, когато майската цивилизация се е сринала, мнозина смятат, че причината е катастрофална.

Културата на маите обаче все още съществува и логичните обяснения за постепенния упадък на цивилизацията им не са толкова интересни, но пък са убедителни.

След като маите развиват процъфтяващи общности по южните долини в Гватемала, много градове стават пренаселени през 900г. Регионът започва да се тресе от политически страсти, а обезлесяването оказва своето влияние, поради което много маи се местят в околните крайбрежни зони. Историците не са сигурни защо обществата продължават да се разпадат във вековете преди испанските завоеватели, но са съгласни, че комбинация от политическо напрежение, вероятни войни и икономически трудности са довели до постепенен упадък.

Испанците пристигат в началото на 16-и век и до 1697г превземат последният останал голям град на маите. Много маи населяват и днес Мексико, Гватемала, Белиз, Хондурас и Ел Салвадор.

 1. Лемингите не се хвърлят в пропасти

През 1958г Дисни прави документалния филм „Бяла пустош“, в който показва как леминги вървят по заснежена скала и се хвърлят към смъртта си в океана отдолу. И докато филмът запечата в общественото съзнание идеята за масово самоубийство при лемингите, експерти по-късно разкриха, че Дисни са фалшифицирали филма.

За да демонстрират миграцията на лемингите „в дивото“, продуцентите са използвали място в Алберта, Канада, доста далеч от естествения хабитат или миграция на лемингите. След като купуват известен брой от животните от местни инуитски деца, те слагат лемингите на покрита със сняг платформа за драматичен ефект, след което умишлено хвърлят гризачите в океана (който всъщност се оказва река).

Mathematics professor Andrew Wiles has won a prize for solving Fermat’s Last Theorem. He’s seen here with the problem written on a chalkboard in his Princeton, N.J., office, back in 1998.
 1. Последната теорема на Ферма е доказана през 90-те

Преди смъртта си математикът Пиер дьо Ферма оставя бележка в една от книгите си, над която се потят математици повече от 350 години. Базирана на питагоровата теорема, последната теорема на Ферма гласи, че няма естествено число по-голямо от 2, което да направи уравнението xn + yn = zn вярно. Ферма подсказва, че е имал доказателства на уравнението, но е било твърде дълго, за да се побере в полетата на книгата. В продължение на 3 века математици се опитват да разрешат загадката.

Мнозина са смятали, че теоремата няма решение. Все пак математикът Андрю Уилис доказва, че това е възможно през 1993г. Първоначалното му решение, което включва над 100 страници работа, съдържа грешка. Той обаче я поправя през следващата година, с което печели множество награди. За усилията си му дават и наградата Волфскел на 27 юни 1997г. Макар Уилис да е надхвърлил възрастовото ограничение от 40 години, за да получи медала на Филдс (едно от най-големите отличия в математиката), той получава сребърна значка за откритието си.

 1. Смъртта на Распутин е силно преувеличена

След като сибирският селянин Распутин за кратко влиза в манастир и започва да пътешества, за да предлага услугите си на душевен лечител, той бързо набира популярност сред руския елит. Съпругата на цар Николай II има близки отношения с „лудия моах“, смятайки че той притежава силата да излекува сина й от хемофилия.

Светецът самозванец установява връзка и със самия цар, убеждавайки Николай, че трябва да бъде по-уверен на трона. Докато мистицизмът се загнездва в царския двор, репутацията и предполагаемите му сили и влияние бързо се разпространяват в медиите. Скоро след това става трудно да се разграничат митовете от истината.

Когато през 1914г избухва войната, мнозина смятат, че Распутин е повлиял на руската политика. Две години по-късно принц Феликс Ясупов и група негови близки кроят план за покушение. Макар и да успяват, убийците преувеличават в разказите си и това още повече подхранва мистицизма около Распутин.

Ясупов казва на репортери, че са прекарали вечерта у монаха, където са го тъпчели с отровни торти и вино, които въобще нямали ефект върху него. Междувременно съучастниците на Ясупов организирали фалшиво парти на горния етаж, за да отвлекат вниманието на Распутин и да прикрият звуците от мазето. След като отровата не проработила, Ясупов твърди, че стрелял по Распутин, но отново нямало ефект. Дори изстрел в главата не можел да повали мистика.  Най-накрая, след четири куршума в гърба, той паднал.

Когато Распутин е открит в реката няколко дни по-късно, според слуховете дори тези финални изстрели не са успели да го убият. Мнозина смятали, че той се споминал чак когато попаднал в ледената вода и се удавил.

Макар подробностите около смъртта на лудия монах да са забавни, те са изцяло измислица. При аутопсията в кръвта на Распутин не е открита отрова и се установява, че е починал от единичен изстрел в главата. След като са го застреляли, убийците са хвърлили трупа му в реката, а властите го откриват чак дни по-късно. И отново, аутопсията не разкрива да има каквито и да е признаци на удавяне.

 1. Смразяващият писък на митичния Улама вероятно е от бухал

Фолклорът на Шри Ланка и Индия разказва за загадъчно същество, което живее дълбоко в джунглата. Наричано „дяволска птица“ или „Улама“, то издава смразяващи писъци, които звучат като агонизираща човешка душа.

Много хора вярват, че източникът е разбитото сърце на призрачна жена, която отнела живота си в джунглата, след като съпругът й убил детето им. След смъртта й, боговете са я превърнали в това същество, което вие в опити да предупреди всички, които я чуят за надвиснала опасност. Никой не е виждал откъде идват ужасяващите писъци, но легендата гласи, че те носят лош късмет.

Макар хората все още да вярват на тази приказка, един орнитолог е идентифицирал вероятния източник на звука през 50-те. Джордж Мортън Хенри е твърдял, че мистериозната „дяволска птица“ всъщност е вид бухал, който обитава джунглите в Южна Азия. Макар да е хищно животно, хората не бива да се страхуват от него, тъй като диетата му се състои предимно от дребни птици, риба и влечуги.

Птицата е тиха и ловува предимно през нощта, което означава, че е почти невъзможно да я забележите. Хора, които все пак са успявали да я зърнат, споделят, че по крилата си има отличителни шарки, приличащи на сърца.

 1. Мистериозният подводен звук не е от гигантско морско чудовище, а от лед

Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания докладва през 1997г, че хидрофоните й са уловили силен „блоп“ звук, който е отекнал в Тихия океан. Понеже 95% от световния океан е неизследван, започват да се повяват всякакви теории за неизвестни същества и тайни подводни експерименти.

След няколко години изследвания и експерименти обаче, учените от Тихоокеанската морска лаборатория PMEL установяват причината за загадъчния звук. Гръмкият, органично звучащ грохот е дошъл от подводен лед – феномен, който се случва, когато айсберг се откъсне от ледник.

 1. Да, учените могат да превръщат оловото в злато, но усилията не си струват

Векове наред учени и алхимици са търсели начини да превърнат оловото в злато. След 400 години главоблъсканици над проблема, учените показаха, че това е възможно. Процесът обаче не си струва.

За да превърнат един елемент в друг, учените трябва да променят броя на ядрата в атома, за да отговаря на броя на ядрата на желания елемент. Могат да го постигнат като облъчат елементите, за да се освободят от излишното, но продуктът бързо се разпада, а процесът е вреден за хората и природата.

През 1924г германски и японски учени експериментират в превръщането на живак в злато, като го излагат на силен електрически ток. Понеже живакът има само един протон в повече от златото, той е по-добър кандидат от оловото – той е с три протона повече. Макар и успешен, експериментът дава смесени резултати и не е широко приет като научен факт.

През 1936г учени експериментират с бомбардирането на елементи със субатомни частици, за да превърнат други елементи в злато – процес, който се оказва надежден и успешен. След като потвърждават, че живак, платина и бисмут могат да бъдат превърнати в злато, един експеримент през 1996г получава същия резултат от олово.

Елементът обаче трябва да бъде подложен на 600 мегаелектронвлта протони, остава радиоактивен, разпада се бързо и в крайна сметка дава толкова малко количество злато, че експертите трябва да използват радиоактивните му свойства, за да го открият след това.

 1. Американското правителство признава, че през 1947г в Розуел не се е разбил балон

През лятото на 1947г странни метални отломки падат над имота на Уилям Брейзъл на 100км от Розуел. Първоначалните доклади от инцидента шокират американското общество, тъй като военните признават, че гумените ленти, алуминиевото фолио и дебелият картон във фермата на Брейзъл са части от „летящ диск“. На следващия ден армията оттегля разкритията си, твърдейки че отломките са от метеорологичен балон, а не от летяща чиния.

Тази поправка създава моментална спекулация и конспиративните теории обикалят тази катастрофа от десетилетия. През 1994г обаче американското правителство разкрива какво се е случило.

Според доклада, отломките са от неуспешен опит, проведен в рамките на проекта Могул. С цел да се шпионира Съветския съюз в началото на Студената война, експериментът е включвал балони с прикрепени микрофони, с които да се следят тестовете на атомни бомби отвъд океана. Понеже този проект е бил все още топ секретен, а отломките падат близо до американските тестови площадки, правителството се е принудило да измисли нещо, с което да отвлече вниманието от истинската история.

 1. Кораби и самолети не изчезват по-често в Бермудския триъгълник

Макар Бермудският триъгълник да не е обозначен на никоя световна карта, регионът е доста известен като едно от най-странните места на планетата. Там изчезват кораби, самолети и пътници, без да оставят нито следа.

Винсънт Гадис първи кръщава загадъчните води така през 1964г, когато докладва за стотици кораби и самолети, изчезнали във водите. Терминологията на Гадис вдига интереса към мястото, но слухове за странни инциденти там започват да циркулират от средата на 19-и век.

Освен множеството истории за цивилни кораби и самолети, изчезнали от радата, две от тях включват и американски военни съдове. И в двата случая американското правителство не дава обяснение за изчезванията и не са открити никакви отломки. През 1974г авторът Чарлз Берлиц още повече подклажда слуховете в книгата си „Бермудският триъгълник“, дори предполагайки че изгубеният град Атлантида се крие в дълбоките води.

Тези зловещи истории може да са страхотни, но също така преувеличават загадъчните инциденти в региона. През 2013г WWF открива, че Бермудският триъгълник дори не е в топ 10 на най-опасните места в морето. Самолети и кораби не изчезват там по-често, отколкото на други места в Атлантическия океан, а и това е един от най-натоварените маршрути в света.

 1. Торинската плащаница е фалшификат

Само 35 години след като се повява за първи път, започват слуховете че Торинската плащаница, с която уж е погребан Исус Христос, е фалшификат. Католически свещеник пише до папа Климент VII през 1390г, изразявайки съмненията си, че плащаницата не е истинска и е направена само, за да се събират пари от хората. Въпреки това, вярващи от цял свят настояват, че е автентична в продължение на векове.

Учените продължават да изследват съмнителните свойства на плащаницата, намеквайки, че тя не е автентична. Голямото 4.6 на 1.2м ленено платно изобразява нещо, което прилича на тялото на разпнат мъж. Туринската комисия обаче установява, че петната по нея всъщност не са от кръв, а са оставени от някакъв вид боя. Ако Исус е умрял през 33г, то тъканта на плащаницата не съответства на този период.

През 1988г учени откриват чрез въглеродно датиране, че платът е направен някъде между 1260 и 1390г. През 2018г пък експерти провеждат анализ на петната и заключават, че разположението им не съвпада с предполагаемата позиция и начин на смърт на Исус.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!