Горещи новини

127 говеда, 91 овце и 11 коне изядоха мечките в Родопите

| 20:55

Общо 199 нападения от кафява мечка са регистрирани на територията на област Смолян през 2022 г., посочи пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП). При мечешките атаки са убити 127 говеда, 91 овце, 11 коне и унищожени 55 кошера и 49 пчелни семейства в Смолянско и региона.Пет разрешения за отстрел на проблемни мечки са издадени през миналата година. От тях са изпълнени две на стръвници, нападащи край Смилян и Триград.

62 от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно. В района на ДГС – Триград набезите на стръвници са 44, а за ДГС – Смилян – 42. Проблемна мечка в пределите на стопанството в Смилян бе отстреляна в района на с. Черешово през юли. Разрешението за нейния лов бе издадено след десетки нападения над пчелини и стада край селата Смилян, Арда, Могилица и др.

Кафявата мечка е защитен вид в България и отстрел на единични екземпляри може да се разреши от министъра на земеделието. Трябва обаче да бъдат доказани системни нападения над животни и селскостопанска продукция, както и риск за хората от поведението на агресивни екземпляри, уточняват от ЮЦДП.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!