Горещи новини

12 изумителни факта за хлебарките

-20:07-Razloginfo.com

Гнусни. Грозни. Отвратителни. Обикновено това са думите, които използваме, за да опишем хлебарките. Но колкото и да ни е трудно да признаем, те са наистина интересни същества. Колко интересни? Представяме ви няколко любопитни факта за тях:Хлебарките са по-стари от динозаврите

Ако някога сте имали или имате проблеми с хлебарките, бъдете спокойни, защото определено не сте единствени. Дори първите хора на Земята също са имали неприятности с тях, но за съжаление дори не са имали спрей, с който да се предпазят от тях. Истината е, че тези същества са обитавали нашата планета още преди динозаврите, а скорошни проучвания сочат, че те са били тук дори преди 350 милиона години.

Съществуват повече от 4000 вида хлебарки

И за да бъдем малко по-точни – има около 4600 вида хлебарки. Те се срещат навсякъде по света, освен Антарктида. Повечето от тях обитават горите, независимо дали ще са под земята или ще се катерят сред клоните на дърветата. Други живеят в пещери, по полета, блата и ливади. Един вид хлебарки обитава пустинята като абсорбира водните пари при липса на вода.

Някои от хлебарките могат да достигнат до 7 сантиметра дължина

Според Рекордите на Гинес най-дългата хлебарка е „Megaloblatta longipennis”, която обитава Централна и Южна Америка. Тя достига до 9.6 сантиметра дължина. „Blaberus giganteus” пък може да достигне до 7-10 сантиметра дължина. Най-тежките хлебарки са от вида „Macropanesthia rhinoceros” и тежат около 35 грама. Освен това, този вид хлебарки имат най-дълга продължителност на живота – 10 години.

Хлебарките ядат почти всичко

Освен, че обичат нашата храна, те могат да ядат мъртви насекоми, хартия, плат, сапун, дървесина, лепило, коса и дори изпражнения. Това означава, че те никога не остават гладни, макар че предпочитат да се хранят със сладко, нишестени храни и месо. Хлебарките могат да живеят седмици без храна. Това е така, защото те са студенокръвни, което означава, че могат да запазят нивото на метаболизма си. Без вода те могат да издържат до две седмици и най-интересното е, че повечето мъртви хлебарки, които намираме, най-вероятно са умрели от жажда (освен ако не сме ги отровили с нещо).

Хлебарките могат да задържат дъха си за около 40 минути

Дали ще успеем да убием хлебарка ако я хвърлим в тоалетната чиния? Не, защото те са експерти в задържането на дъха си. Подобно на други насекоми хлебарките вдишват въздух чрез дупките в телата им, наречени “spiracles”. Когато са във вода, те могат да затворят тези дупки в продължение на 40 минути, което би им позволило да се промъкнат до безопасно място.

Хлебарките могат да оцелеят без глава в продължение на седмица

Тук нещата стават наистина отвратителни. Хлебарките могат да оцелеят, дори когато са без глава в продължение на около седмица. Те имат мозък, но той не контролира всичките им функции. Органите, контролиращи жизнените им функции се намират гръдния кош или с други думи в средата на тялото им. Могат да оцелеят без глави известно време, но не могат да пият вода, така че в крайна сметка умират от жажда.

Хлебарките могат да оцелеят при ядрена експлозия

Проучванита показват, че хлебарките могат да останат незасегнати при високи нива на радиация – много повече, отколкото човека. Хлебарки са били открити след пускането на атомните бомби в Нагазаки и Хирошима, както и в Чернобил.

Хлебарките се движат доста бързо

Всеки знае това от опит – хлебарките са спринтьори. Някои могат да се движат със скорост 1.3 метра в секунда, което е доста бързо, имайки предвид големината им. Краката им могат да се движат 27 пъти в секунда, когато хлебарката се опитва да избяга от някаква опасност.

Хлебарките живеят на групи

Обикновено виждаме по една хлебарка, но те предпочитат да живеят на групи, макар да не са точно като термитите. При движение те оставят след себе си изпражнения, съдържащи химикали, помагащи на други хлебарки да ги открият.

Някои женски се съвкупяват само веднъж

Хлебарките не се съвкупяват всеки сезон. Женските могат да „складират“ сперма, която използват няколко пъти – най-често тогава, когато има достатъчно храна. Някои женски дори „складират“ сперма, която да използват до края на живота си – това им помага да се възпроизвеждат в тежки условия и когато не могат да открият мъжки.

Някои растат изключително бързо

Различните видове хлебарки имат различна продължителност на живота, което означава, че навлизат в зрелостта с различна скорост. На повечето им отнема около година, докато пораснат. Но не и Германските хлебарки. Те могат да навлязат в зрелостта само за 123 дни.

Един вид хлебарки може да скача

Един от сравнително новооткритите видове хлебарки има способността да скача. „Saltoblattella montistabularis” е открита през 2009 година в Южна Африка и е с дължина от 1.5 сантиметра. За щастие обича зеленината, затова не би достигнала до домовете ни.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!