Горещи новини

1,12 млрд. лв. е ефектът върху българската икономика от дейността на Лидл България за 2019 г

-12:38-Razloginfo.com

1,12 млрд. лв. е съвкупният ефект от дейността на Лидл България върху българската икономика. Това сочи докладът на Института за пазарна икономика (ИПИ), представящ оценка за социално-икономическото въздействие от дейността на компанията върху икономиката на страната за 2019 г.

Изключителен двигател на растежа на българския бизнес, безспорен лидер на регионално ниво и компания с висока ефективност и производителност на труда, което я превръща в един от най-добрите и атрактивни работодатели в страната – това са само част от изводите в анализа, който Лидл България обяви преди седмица, че ще представи в деня на своята 10-та годишнина.

Изключително се радваме да споделим тези впечатляващи данни за присъствието на Лидл България именно в деня на нашия 10-и рожден ден. Съвкупният ефект от дейността ни, възлизащ на 1 121 000 000 лв., е повод за огромно удовлетворение за целия екип и, сигурна съм, за всеки наш служител, който може да види прякото отражение на своята работа. Условно нарекохме този резултат Ефектът Lidl. За нас това въздействие показва колко значими могат да бъдат ползите от дейността на една компания върху икономиката на страната, когато тя работи като отговорен и прозрачен инвеститор, данъкоплатец, работодател и бизнес партньор“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.Изготвихме цялостната оценка на социално-икономическото въздействие на Лидл България за 2019 г. по световно утвърден модел, който е признат и се прилага както от инвеститори, така и от публичния сектор и големи компании. Резултатите от доклада ясно показват, че Лидл България е безспорен макроикономически фактор за страната ни. Като ключов инвеститор и работодател, компанията има значителен принос – с реализирания оборот, направените инвестиции и платени данъци, с високата производителност на труда, ефективния бизнес модел и конкурентното заплащане, както и с дългогодишната си подкрепа за българските производители“, допълни Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Сред най-впечатляващи са показателите, които представят компанията като работодател. За 2019 г. Лидл България реализира 3.3% от оборота в сектора на търговията на дребно с едва 1.3% от наетите в него. Това обяснява защо веригата предлага едни от най-високите нива на заплащане в бранша, с което оказва пряко въздействие върху пазара на труда в сектора. През 2019 г. Лидл България е работодател на 2700 служители, като тяхното заплащане е с 52% по-високо от средната заплата за страната и със 72% по-високо от средното възнаграждение в сектора на търговията на дребно. Приносът на компанията като работодател се илюстрира и от факта, че едно работно място в Лидл България допринася за 4,5 допълнителни работни места в икономиката.

През годините веригата се утвърждава и като ключов партньор на българските производители и двигател на техния растеж. Компанията си партнира с над 260 български производители. За последните 5 години приходите на 25-те най-големи от тях са нараснали със 77%, служителите им са се увеличили с 20% и едновременно с това, благодарение на партньорството си с Lidl, само за 2019 г. те са реализирали износ на български стоки на стойност 40 млн. лв. Впечатлява и фактът, че 350 млн. лв., или 58% от всички разходи на компанията в страната през 2019 г., са именно за доставка на стоки от български производители.

На регионално ниво дейността на Лидл България оказва най-голямо влияние – като принос към общинските бюджети (данъци), осигуряване на заетост и ниво на възнагражденията както в големите, така и в малките градове. Компанията е сред един от най-значимите данъкоплатци за общинските бюджети. За 2019 г. общият обем на платените местни данъци и такси е 3,6 млн. лв. Веригата оказва значителен ефект и по отношение на заетостта и нивото на възнаграждения. Двете логистични бази на веригата – в с. Равно поле и в с. Кабиле, осигуряват работа съответно на 1,6% от заетостта в община Елин Пелин и 5,4% от заетостта в община Тунджа. Те предлагат и много добри възнаграждения, като разликата спрямо средните заплати в двете общини са 24% в община Равно поле и 65% в община Тунджа.

Какво включва анализът на социално-икономическото въздействие на Лидл България?

В основата на направения анализ е разбирането, че всяка компания има преки и непреки ефекти от своята дейност.

Преките ефекти от дейността на Лидл България за 2019 г. са на стойност 614 млн. лв.

В тях се включват всички разходи, които компанията прави в страната: разходи за стоки от български производители (включително за износ) – 390 млн. лв., разходи за услуги – 108,5 млн. лв., разходи за нетни възнаграждения за служителите – 55 млн. лв. и разходи за инвестиции – 60,5 млн. лв.

Извън преките ефекти, които дейността на Лидл България създава, за 2019 г. компанията е внесла близо 29 млн. лв. данъци и осигуровки.

Непреките ефекти от дейността на Лидл България за 2019 г. са на стойност 507 млн. лв.

Когато Лидл България плаща за доставка на стоки, за строителство, за различни услуги или материали, всеки от партньорите на свой ред разширява дейността си, като плаща повече за труд, за суровини и материали, за необходимите за дейността услуги към своите партньори. Така с дейността си българските доставчици създават допълнително търсене на суровини, материали и услуги, което мултиплицира създадените преки ефекти. Създадените непреки ефекти за 2019 г. през доставчиците на Lidl възлизат на 475 млн. лв.

Заедно с това, служителите на Лидл България използват доходите от възнагражденията си за потребление на стоки и услуги, което мултиплицира стопанското въздействие по веригата на стойността в националната икономика с допълнителни 32 млн. лв.

Резюме на основните данни от доклада за оценката на социално-икономическото въздействие от дейността на Лидл България за 2019 г. може да намерите на www.lidl.bg/lidlefect

А видео по темата с Милена Драгийска и Лъчезар Богданов може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=2_iOOZbfzVc&feature=youtu.be 

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!