Горещи новини

111 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български

-10:23-Razloginfo.com

Над 111 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес.

В 8 часа в близо 1000 училища в страната започна първото национално външно оценяване по български език и литература след 10 клас. Очаква се на него да се явят над 51 000 ученици. Изпитът ще продължи до 9,30 ч. Той трябваше да се проведе за първи път през миналата учебна година, но заради пандемията бе отменен.

Малко преди 8 часа в Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант номер 1 за външното оценяване по български език на седмокласниците. Изпитът ще започне в 9 ч. и ще продължи до 11.30 ч. Той ще се проведе в 1700 училища и ще обхване близо 60 000 ученици.Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност. Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца. Подготвени са и помещения за карантинирани ученици.

Изпитът в 7 клас е в две части и е с продължителност 150 минути. Десетокласниците ще имат 90 минути за работа.

Учениците ще могат да ползват химикалка с черно мастило, молив и гума. Те ще могат да напуснат изпитната залата и училищната сграда след първите 60 минути след началото на изпита, в случай, че са приключили и че са предали изпитната си работа.

В петък за седмокласниците и десетокласниците предстои национално външно оценяване по математика.

Срокът за обявяването на резултатите от всички изпити е 28 юни.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!