Горещи новини

10 феномена, които хората са наблюдавали само веднъж

| 19:11

Има безброй събития, белязали историята на човечеството по един или друг начин. Някои са се оказвали по-значими от други, но има и такива, на които сме ставали свидетели само веднъж досега.

  1. Река Мисисипи обръща течението си
Тази река в САЩ е четвъртата по дължина в света. През 2012г урагана Исак обръща посоката на течението й за 24 часа, поради което нивото на водата се вдига с 3м над нормата.

  1. Сигналът „Уау!“

Преди 45 години телескопът Голямото ухо улавя сигнал на много по-силна звукова вълна, отколкото обикновено се долавят от космоса. Радио астрономът Джери Еман е толкова впечатлен от сигнала, че огражда данните от разпечатката и записва до тях „Уау!“, откъдето идва и името. Дали това е доказателство за извънземен живот? Все още е мистерия.

  1. Събитието в Тунгуска

Огромната експлозия през 1908г близо до река Тунгуска може би е причинена от метеорит, навлязъл в атмосферата и избухнал преди да достигне земята. Освободената от взрива енергия е еквивалент на 185 атомни бомби. Кратер не е останал, просто защото гигантската скала се е разпаднала във въздуха, но изпепелява растителност и животни, а и до днес на мястото не растат дървета.

  1. Събитието на Карингтън

Случва се през 1859г и е считано за най-екстремната слънчева буря в историята. Това, което се случва е, че множество слънчеви частици се сблъскват със земното магнитно поле, причинявайки друг известен феномен – полярно сияние. Изригването на Карингтън обаче е много по-мощно, поради което сиянието се наблюдава на много необичайни райони на Земята.

  1. Дестинация Уран

През 1986г, благодарение на Вояджър 2, НАСА успява да приближи Уран за първи път. Това е най-студената планета в Слънчевата система, макар да не е най-далеч от Слънцето. Този феномен, както откриват учените, се дължи на факта, че Уран няма вътрешен източник на топлина. Освен това се откриват доказателства за кипящ океан под облаците.

  1. Изригването на Тоба

Супервулканът Тоба едва не предизвиква изчезването на човешкия вид преди 74 000 години. Експлозията изхвърля толкова много прах и серен газ, че блокират слънчевата светлина и правят живота на планетата невъзможен: растенията и животните измират, а въздухът става токсичен и негоден за дишане. От онзи ден, езеро Тоба на остров Суматра остава най-големият кратер на Земята. Но как са оцелели хората? Смята се, че изригването е образувало места, наречени рефугиуми, където хората са могли да живеят. Крайбрежните региони са били изключително важни, тъй като ракообразните са били по-малко засегнати от сухоземните растения и животни, предоставяйки важен източник на храна за хората.

  1. Кометата Уест

Тази внушителна комета прекосява небето през 70-те години на миналия век, оставяйки ярка опашка след себе си. Тези големи топки лед, скали и прах, които се разпадат, обикновено оставят следа след от отломки след себе си и още една, съставена от газове. При Уест обаче опашките са изглеждали много по-ярки и ясно различими – по-ярки дори от Венера.

  1. Едра шарка

Това е уникално заболяване, тъй като е едно от най-смъртоносните, познати на човечеството и единственото, напълно заличено. За едрата шарка няма лечение и ваксината е първата успешно създадена такава. Става ясно, че селяните, работещи с добитък, прекарват болестта много по-лесно и така придобиват имунитет. Това показва, че приемането на отслабен вирус може да генерира антитела към всеки щам на същия вирус. По-късно така се появява ваксината.

  1. Танцуващата чума

Странното събитие датира от 16-и век в Страсбург, когато между 50 и 400 души излизат на улицата и танцуват неконтролируема дни наред. 15 души умират на ден от изтощение и инфаркт, а много други са приети за лечение. Феноменът така и не е обяснен, но има много теории, една от които е масова психоза поради стандарта на живот на бедните в Страсбург.

  1. Урагана Катрина – единственият в Южния Атлантик

Това е уникален ураган поради това, че е първият и последният ударил бреговете на Бразилия, както и единственият, достигнал изобщо Южна Америка. Бурята от категория 2 връхлита Санта Катарина като категория 1 с ветрове със скорост 150км/ч.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!