Горещи новини

10-те най-наблюдавани с камери градове в света

| 11:04

Може и да звучи изненадващо, но едва през 2007 г. населението в градовете изпревари това в селата. По това време двете групи бяха разделени почти 50/50, с около 3,3 милиарда души всяка.Днес процентът на хората, живеещи в градовете, е нараснал до над 55% и се очаква да достигне 68% до 2050 г. Благодарение на тази тенденция много от най-големите градове в света в на десетки милиони хора.

За да бъдат тези места по-безопасни за живот правителства, фирми и домакинства са инсталирали безброй охранителни камери за различни цели, включително защита от престъпления. Но колко мащабно е наблюдението в градовете и кои са най-наблюдаваните градове в света.

По данни на сайтът Comparitech едни от най-наблюдаваните градове се намират в Индия. С изключение на Китай за момента, това са 10-те най-наблюдавани градове в света.

Първите четири града в класацията са именно в Индия, която е втората по големина страна в света по население. Камерите за наблюдение играят основна роля в усилията на страната да намали престъпленията срещу жени. Както става ясно от графиката Делхи е най-наблюдаваният град в класацията.

По-надолу в списъка са градове от различни страни. Една от тях е Русия, която разшири използването на камери за наблюдение през последните години. Като се имат предвид резултатите от нарушенията на човешките права в страната, активистите се притесняват, че технологията за разпознаване на лица може да се превърне в инструмент.

Единственият град от САЩ в списъка е Лос Анджелис, в който се намират някои от най-богатите квартали и общини в страната. Това са Бевърли Хилс, която според Los Angeles Times има над 2000 камери за населението си от 32 500 души. Това означава, че на 1000 души се падат около с 62 камери.

10-те най-наблюдавани с камери градове в света - 2

Според изчисления на IHS Markit към 2021 г. има над 1 милиард камери за наблюдение, инсталирани по целия свят, като 54% от тези камери се намират в Китай.

Липсата на прозрачност обаче пречи да се определи колко камери всъщност има във всеки китайски град. Въпреки това, ако приемем, че Китай има 540 милиона камери и ги разделим на населението от 1,46 милиарда души, можем разумно да кажем, че има средно 373 броя камери на 1000 души.

Китай

Все повече се говори за по-масовото използване на камери и технологии за лицево разпознаване в Китай. Тези мрежи позволяват програмата за социално кредитиране на страната, която дава на местните власти безпрецедентни нива на надзор над своите граждани. Това е рейтингова система (Система за социален кредит) или съвкупност от бази данни и процеси за наблюдение и оценка на физическите, юридическите лица и правителствените организации.

Това може да звучи като кошмар за западната република, но според китайските граждани това е добра система. В проучване от 2018 г. сред 2209 граждани, 80% от анкетираните одобряват системата за социално кредитиране.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!