Горещи новини

10-те най-говорени езика в света

-12:33-Razloginfo.com

Определянето на най-говореният език в света е много по-трудно начинание, отколкото изглежда. Една от малкото спънки: предоставянето на конкретни данни като „Х броя души използват даден език“ е практически невъзможно. Това, което представлява един език и диалект е доста оспорвано.Освен всичко друго, онова, което наричаме „китайски език“ всъщност е цяла група езици, удобно събрани в една категория. Същото е и при „хинди“, тъй като терминът обхваща многобройни диалекти. Така че следващите данни са събирани в различно време и от различни институции, но все пак – кой не обича един добре създаден списък?

1.Китайски

Цифрите варират значително – etnologue.com пише, че броят на говорещите китайски е около 1.2 милиарда души, като около 1 милиард от тях говорят и мандарин. И все пак няма съмнение, че китайският е най-говореният език в света. Ако бихте желали да научите език, който се използва от един на всеки 6 души по света, е най-добре да научите китайски.

2. Испански

Ако разглеждаме само за колко хора испанският е роден език, ще узнаем, че той превъзхожда английския с около 400 милиона души. Ако искате да знаете език, който да ви „отвори врати“ за цели континенти, то испанският е точно за вас – той се използва в почти цяла Южна и Централна Америка, Испания и много други държави.

3. Английски

Английският е майчин език за около 360 милиона души, а още половин милиард души го използват като втори език. Това е невероятен успех за английския, тъй като той се използва широко в бизнеса, при пътувания и международни отношения. Относителната лекота, с която английският може да бъде научен (особено сравнявайки го с китайския) показва, че той ще продължи да доминира на световната сцена. За мнозина употребата на английски език все още е синоним на възможности и дори по-добро качество на живот.

4. Хинди

В Индия има 23 официални езика като хинди/урду е главният сред тях. Дали това е един и същ език или два диалекта все още е предмет на множество дебати. Говорен главно в северните райони на Индия и някои части на Пакистан, хинди използва писмеността деванагари, докато урду използва персийска система за означения.

5. Арабски

Арабският език е майчин за около 250 милиона души. Но това е още един случай, в който цифрите не издават цялата истина, защото в арабския, точно както в китайския, има много диалекти. И тук нещата стават доста заплетени. Съвременният стандартен арабски език е предимно в писмена форма и е тясно свързан с класическия арабски от Корана. Говоримите форми на арабския в Оман и Мароко например са толкова различни, че група професори по философия от двете държави биха моли да обсъждат различни теми от древни текстове, докато междувременно изпитват трудности да си поръчат обяд.

6. Португалски

Португалският е още един език, който дължи популярността си на своето минало, свързано с колонизирането. Започвайки от 15 век португалски търговци и завоеватели разпространяват езика си сред Африка, Азия, Северна и Южна Америка. Днес португалският се говори от около 215 милиона души в страни като Бразилия, Ангола, Мозамбик, Кабо Верде, Гвинея-Бисау, Сао Томе и Принсипи.

7. Бенгалски

Признайте – не очаквахте бенгалският език да е включен в този списък. Отделянето на Бенгалия от британско управление през 1947 година разделя Западна Бенгалия (днес част от Индия) от Източна Бенгалия (днес Бангладеш). Езикът се използва от около 170 милиона души, за които е майчин.

8. Руски

Данни от 2010 година сочат, че руският език е майчин за грубо около 170 милиона души, което го поставя на 8-ма позиция в този списък. Известен със своята загадъчна и объркваща граматика, руският е езикът на Достоевски, Чехов, Гогол, Толстой и Пушкин.

9. Японски

Почти всички от 130 милиона души, за които японският е майчин език, живеят в Япония. Японският има две отделни системи за писане – hiragana и katakana.

10. Панджабски

Последно място в списъка заема панджабският със своите 100 милиона души, за които той е роден език. Интересното е, че немският бе изместен от този лист само преди няколко години.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!