Горещи новини

10-те най-бързи животни на планетата

| 18:22

Доста животни имат способност да развият невероятни скорости. Някои от тях летят във въздуха, други плуват във водата, а трети се движат по сушата.One Kind Planet подрежда десетте най-бързи.

10. Кафяв заек

Снимка 590670

Дългите задни крака позволяват на кафявия заек да достигне скорост от 77 км/ч, същата като на най-големия му враг – червената лисица.

9. Антилопата гну

Снимка 590671

Деветото място се споделя от синята антилопа гну, планинския скакач и газелата на Томпсън. И трите животни тичат със скорост около 80 км/ч, което е почти колкото максималната бързина на лъва.

8. Марлин

Снимка 590732

Марлинът се носи във водата с 80 км/ч, заради което освен на осмо място сред животните, се нарежда и на второ сред най-бързите риби в света.

7. Вилорога антилопа

Снимка 590668

Седма в класацията е вилорогата антилопа. Скоростта, която развива, я поставя на второ място сред сухоземните животни. А завидните й 98 км/ч я спасяват от почти всички хищници.

6. Риба меч

Снимка 590667

С титлата най-бърза риба е удостоена рибата меч, която развива скорост от над 100 км/ч.

5. Гепард

Снимка 590672

Гепардът е отличник, когато преследва плячка. Той може да достигне скорост от 113 км/ч, което е три пъти по-бързо от максималната скорост на бягане на човека. Това е и царят на сушата по бързина.

4. Шипокрила гъска

Снимка 590666

Освен че е най-голямата гъска на планетата, шипокрилата е и сред най-бързите птици. Тя може да лети със 142 км/ч.

3. Фрегата

Впечатляващата скоростта на птицата фрегата от 153 км/ч е заради най-голямото съотношение на размаха на крилата към телесното ѝ тегло в сравнение с всички останали птици.

2. Белогуш остроопашат бързолет

Белогушият остроопашат бързолет, известен също като шипоопашат бързолет, е най-бързата птица в двигателен полет с максимална скорост от 171 км/ч.

1. Сокол скитник

Снимка 590665

Но първенецът в списъка на най-бързите животни на планетата е соколът скитник. По време на лов той е в състояние да пикира с около 320 км/ч, като според National Geographic най-високата измерена скорост на сокол скитник е 389 км/ч. А ние сме късметлии, тъй като птицата е обитател и на нашите земи и имаме шанса да я видим край проломи, дефилета и скални масиви. Въпреки това тя е включена в „Червената книга“ като застрашен вид в България.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!