Горещи новини

10 страни, в които Коледа е или е била забранена

-10:19-Razloginfo.com

Възможен ли е декември без коледна украса, празнични песни и подаръци. Оказва се – да! Представяме ви 10 изненадващи страни, в които празнуването на Коледа е било забранено, и такива, в които все още е…1. Саудитска Арабия
Хората в Саудитска Арабия имат ясна представа за това какво могат да правят и какво не. Ислямските закони далеч не включват правото на честване на коледните празници. Нещо повече – през 2013 година страната задържа повече от четиридесет души за „заговор за празнуване на Коледа“. Не само че хората могат да бъдат глобени за почитане на празниците, но и могат да бъдат поставени зад решетките заради това.

2. Сомалия
От години Сомалия също е наложила национална забрана за честването на Коледа. Местните християни, които искат да почетат Рождество Христово, обикновено поемат огромен риск и под заплахата за тежки наказания тайно празнуват на 25 декември.

3. Северна Корея
Не само че Коледа е трайно забранена в Северна Корея, но и всички религиозни практики, които не са одобрени от държавата, могат да бъдат строго наказвани от закона. Партията над всичко!

4. Албания
Албания е преобладаващо атеистка страна, в която през 1967 година влиза в сила официална религиозна забрана. По това време Коледа бива смятана за религиозна дейност и не било позволено да се празнува в границите на държавата. Забраната бе премахната през 1991 година с падането на комунистическата власт.

5. Япония
Въпреки че Коледа не е официално забранена в Япония, управляващите не приемат деня за официален празник и той не е обявен за почивен. Това е така, защото християнството не е доминиращата вяра в Япония и малко хора празнуват на 25 декември.

6. Китай
Комунистически Китай е следващата страна, в която не се чества Рождество. Този факт обаче далеч не спира местните да търсят други начини, по които да отпразнуват Коледа.

7. Куба
На 20 декември 1998 година Куба най-накрая премахна 30-годишната забрана за честването на Коледа, наложена от Фидел Кастро. Управникът на страната смятал, че, вместо да празнуват, на 25 декември хората трябва да работят.

8. Германия
Днес Германия е синоним на коледния дух, благодарение на популярните ѝ коледни базари и украсени улички. Някога обаче в страната не било позволено честването на празника. В райони като Солинген и Берлин коледната атмосфера липсвала, а празнуването било единствено в частните домове на хората.

9. Великобритания
Великобритания била силно повлияна от политическия лидер Оливър Кромуел в средата на 17 век. Кромуел мразел Коледа по религиозни причини и забранил празника в цялата страна. Но не съвсем.
Той подкрепял празнуването на раждането на Исус, но отказвал да признае храната, алкохола и дори декорациите, които вървят с празника.

10. САЩ
Според пуританите нямало библейска причина за празнуването на раждането на Исус на 25 декември. Те смятали, че Коледа всъщност е едно езическо тържество и съвременната практика на празнуване на този ден идвала от Рим. Тази забрана в крайна сметка е отменена през 1689 година, но Коледа не бива официално призната в Масачузетс чак до 1869 година.

Източник: 10te.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!