Горещи новини

10 от сензационните открития на Никола Тесла

-17:48-Razloginfo.com

Той е повелителят на електричеството. Напълно заслужено посвещаваме тази статия на изобретателният му ум и безграничното му въображение, чрез които прави едни от най-революционните за времето си открития, без който днешният свят нямаше да бъде същият! Той е Никола Тесла, а в следващите редове ще ти припомним 10 от най-страхотните му изобретения.


1. Радиовълните

Преди появата на телевизорите и социалните медии, хората са се информирали най- много чрез радиото. Да, истина е, че Джулиано Маркони е официално признатият създател на радиото. Дори през 1909 г. печели Нобелова награда по този повод. А всъщност това му изобретение не би било възможно, ако 4 години преди италианския учен да направи революционното си откритие, Тесла не бе измислил намотката, стояща в основата на предаването на радиовълните. А защо не е споменато неговото име и как така Патентното ведомство признава предложението на Маркони, което е входирано след това на Тесла… ще кажем само, че от край време, във всичко, винаги са замесени пари, политика и интереси.

2. Променливият ток (АС)

Това остава най-грандиозното от всички открития на Никола Тесла. Въпреки всички опити на Томас Едисън да саботира находката на хърватския учен, като чрез променлив ток публично убива животни в подкрепа на тезата си, че това е опасен и неконтролируем ток. Тесла оборва твърденията му на Чикагското световно изложение през 1893 г., където лично демонстрира, че този ток е абсолютно безопасен – пуска през тялото си променлив ток, който дори кара лампата, която той държи в ръка, да светне. Така и до ден днешен цял свят използва метода на Тесла за пренос на енергия.

10 от сензационните открития на Никола Тесла

3. Асинхронен електродвигател

Това творение на Тесла след време е поставено в основата на не една или две нови индустрии. То вдига технологичното ниво поне едно стъпало по-високо в развитието. Почти няма домакински уред, в който да не се задвижва поне един електромотор. А днес подобни машини са навсякъде около нас – уреди, инструменти, водни помпи, часовници дори! Не сме сигурни, че Тесла е съзнавал колко полезно за в бъдеще ще е това му откритие!

4. Роботика

Години преди изобщо някой да се осмели да започне да прави опити с това машини да извършват дейности, досега поверявани на хора, Тесла го е предвидил. Той от рано прозорливо осъзнава, че човешките действия са подтикнати от импулси извън самите тях. Доста напредничаво вижда как всъщност човекът е машина, извършваща определени дейности, поради влиянието на външни фактори. Разсъждения, на които стъпват бъдещите учени, и така започва развитието на роботиката и автоматизацията на определени действия.

5. Рентгеновите лъчи

Още едно от безценните открития на Никола Тесла, което носи името на друг учен – Вилхелм Рьонтген. Да, истина е, че електромагнитните йонизиращи лъчения още в началото на XIX век са доста добре изучени. Но Тесла спира вниманието си върху целия им спектър. И така достига до откритие, което в последствие се превръща в едно огромно облекчение в медицината – няма лекар, който да има съмнение за болест в белите дробове или пък за счупване на кост, а може дори и за проследяване на правилно функциониране на хранопровода и да не изпрати пациента си на рентген!

6. Лазерен лъч

Чрез тази находка Тесла доказва, че научните открития не са нито добро, нито зло. То сами по себе си е нещо ново, но с каква цел биха били приложение, зависи само от ползвателите им. Такова откритие е лазерният лъч. Намира широко полезно приложение в областта на медицината, промишлеността, както и в множество уреди и машини. Но може да бъде използван и с не толкова благородни цели – за производството на оръжия или при лазерно насочване на снаряди. Затова много зависи в какви ръце ще попадне.

10 от сензационните открития на Никола Тесла

7. Светлина

Цели 40 години преди да станат широко известни, Никола Тесла използва луминесцентни лампи. На едно от множеството изложения, на които участва, той извива няколко стъклени тръби във формата на букви, с които изписва имената на прочути учени. След това грандиозно и атрактивно представяне той показва на света Неоновата лампа.

8. Електрически резонансен трансформатор

Това откритие е колкото плашещо за времето си, толкова и реалистично изглеждащо в наши дни. То разглежда планетата Земя като един голям магнит, който има свойството да генерира електричество и да използва честотите като предавател. На практика тази теория много се доближава до схемата за функциониране на радиото, а както знаем – то е доказан факт. До последно Тесла е вярвал, че дори енергията от Слънцето би могла да бъде уловена, стига да разполагаме на Земята с достатъчно голяма антена.

9. Дистанционно управление

Искаш да включиш телевизора си – натискаш копче от дистанционното. Трябва да включиш климатика? Отново се протягаш за дистанционно. Малко са нещата в XXI век, който не се управляват по тази технология. Е, тя също е сред ценните открития от хърватския учен. Разбира се, отново е подобаващо представено – няколко батерии и посредством контролен ключ, Тесла успява да задвижи малка декоративна лодка чрез дистанционно управление. За онези години не предизвиква особено голям научен интерес, но пък погледни какво става сега – всяко домакинство има поне един уред, базиран на тази технология.

10. Безжична комуникация

Още преди появата на комуникацията чрез мобилни устройства и когато интернет е бил само хипотези, Тесла е открил, че безжична комуникация е възможна. И я предоставя на цял свят абсолютно безплатно. Построява кула, която да използва естествените честоти на Земята, на базата на които да се предават данни с информация – текстови или гласови съобщения, дори изображения. Това представлява първата в света безжична мрежа – колко просто звучи, но колко сложно за осъзнаване и измисляне. А сега… знаме, че няма ден, в който не ползваме интернет. Още нещо, с което Тесла доказва, че не е бил луд, просто е изпреварил времето си и е издърпал света напред!

Източник: 10te.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!