Горещи новини

10 от най-опасните и странни птици на света

-17:32-Razloginfo.com

Когато става дума за птици, мненията са противоречиви. Някои казват, че тези красиви летящи същества, с ярките си пера и мелодични звуци, са символ на радостта и свободата. Други пък са по-скоро смятат, че птиците са демонични създания, олицетворение на демонични сили, дошли сякаш от друг, тъмен, свят.Факт е, че някои от пернатите същества изглеждат наистина странно и дори страховито. И ако не сме убедени в това, достатъчно е да хвърлим един бърз поглед към някои наистина интересни екземпляри от птичето царство, подбрани от Espresso. И може би ще променим леко схващанията си.

Щъркел марабу

Тази гигантска птица, която достига тегло до 9 килограма и да има размах на крилете до 3 метра, по-скоро ще ни преследва в кошмарите, отколкото да достави наслада на очите ни. Утешителното е, че трудно можем да го видим, освен ако не пътуваме до Африка, защото там (особено в Танзания), се среща често.

Казуар

Смятана за най-опасната птица в света, този огромен вид, тежащ около 60 кг, населява предимно Австралия и остров Нова Гвинея. Името й в превод означава „рогата птица“ заради костния израстък, който има на главата. Ако бъде провокирана, с големите си, мощни крака с остри нокти може буквално да нанесе смъртоносен удар.

Птица капуцин

Средно големи птици, достигащи дължина от 40 см и тежат около 400 грама. Обитава основно горите на Амазонка, хранейки се с плодове и насекоми.

Китоглава чапла

Впечатляващата птица, висока малко над метър, има огромен клюн, който заема около 99% от лицето ѝ. Чрез него тя е изкусен ловец на риба, която е основното ѝ препитание. Видът се среща основно в Източна Африка.

Пуйков лешояд

Тази хищна птица, която се среща на територията на цяла Америка, е „чистач“ – т.е. храни се основно с гниещи трупове. Достигат дължина на тялото около 80 сантиметра, размах на крилете между 160 и 183 сантиметра, а теглото ѝ е около два килограма.

Брадат лешояд

Този изненадващо едър, граблив екземпляр, който живее в планинските райони на Европа, Азия и Северна Африка, наподобява на същество, излязло сякаш от света на Хари Потър. Внушителен и свиреп, той се храни основно с мърша и кости на умрели животни – които вдига във въздуха и пуска от високо, за да се строшат на парчета и да станат годни за ядене.

Шлемоглава токачка

Птица с малка глава и едро сивкаво тяло, перфектно осеяно със стотици бели петна. На главата си има странна костовидна каска, а кожата на лицето е оцветена в бяло, синьо или червено в зависимост от географското разположение. А на „бакенбардите“, спускащи се отстрани на клюна, може да завиди цялото животинско царство.

Плешив ибис

С дългия си червен клюн, изпъкналите очи и тъмни пера, птицата напомня за маските, които медиците са носили по време на чумните епидемии. Среща се в Алжир, Йемен, Йордания. Видът е критично застрашен от изчезване.

Кралски лешояд

Разпространен е на територията на Южна Америка. Тялото му е оцветено в черни и бели пера. А предвид величествения размах на крилата, маите са го приемали за божи вестител, вследствие на което е вдъхновил многобройни легенди.

Орел харпия

Хищна, месоядна птица, с размах на крилете, достигащ два метра. Притежава изключителна сила, която ѝ позволява да се храни с едри бозайници като ленивци, опосуми, броненосци.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!