Горещи новини

10 неща, за които не знаете, че скоро ще изчезнат

| 16:08

Няма съмнение, че човекът е номер едно заплаха за планетата. С прехода от цивилизация в цивилизация принуждаваме и света около нас да се променя. Резултатът е изчезващи растения, животни и дори наши собствени изобретения.Запитайте се кога за последно сте писали бележка с ръкописен текст или кога последно видяхте уличен телефон. Тези две неща може и да нямат особен ефект върху света, но други със сигурност имат.

  1. Земните пчели

През последните 20 години земната пчела се среща 10 пъти по-рядко. Очаква се на много места да бъде обявена за застрашен вид. Това е насекомо, което е интегрална част от нашата екосистема и един от основните опрашители в природата. Изчезването на земните пчели в Европа, Северна Америка и Азия е особено тревожен признак и се дължи на унищожаването на естествения им хабитат, механизирането в земеделието и използването на пестициди.

  1. Светулките

Светулките често биват свързвани с лятото, приключенията на двора и излетите сред природата. Тези малки насекоми често блещукаха през нощта, но поради светлинно замърсяване, унищожаване на естествения им хабитат и употребата на пестициди, вече почти не можем да ги видим през летните нощи.

Светулките всъщност са бръмбари и учените смятат, че ги има поне от 100 милиона години, още от времето на динозаврите. Сега обаче изглежда постепенно изчезват.

Въпреки дълголетието си като вид, светулките не са толкова устойчиви твари и не живеят къде да е, като много неща им пречат. Хората могат да предприемат някои действия, за да привлекат светулките в двора си. Това включва неща като поддържане на градина, спиране на светлините през нощта, оставяне на гниещ дънер и въздържание от употреба на химикали.

  1. Тигрите

Те са сред най-разпознаваемите животни в света. И въпреки това в близкото бъдеще е много вероятно единственият начин да ги видим да бъде само на снимка.

Сундайският тигър, тоз който обикновено си представяме, с черни ивици и оранжева козина, вече е изчезнал от родния си дом в Бали и Джава. Последната останала група (около 400 индивида) се намира на индонезийския остров Суматра, но обезлесяването и бракониерството ще сложат край и на нея до 10 години.

  1. Колибритата

Международният съюз за защита на природата е обявил осем вида колибри за критично застрашени. Това означава, че има 50% шанс те да изчезнат напълно през следващите 10 години. Един от тези видове, тюркоазеногърлото колибри, вече може и да е изчезнало – от 19-и век никой не го е виждал.

Основната причина за всичко това е обезлесяването и като цяло унищожаването на естествения хабитат на тези птици.

  1. Шоколадът

Някои от най-големите шоколадени компании в света предупреждават, че недостигът на шоколад може да е много по-близо, отколкото си мислим. Оказва се, че хората консумират твърде много какао и фермерите не успяват да произведат достатъчно.

И ако проблемът с търсенето и предлагането не е достатъчен, то климатичните промени правят трудно производството на шоколад в количества, каквито са правени досега. Една особена гъбичка унищожава реколтите от какао през последните години, като поразява 30-40% от тях. Фермерите са принудени да започнат отглеждането на други култури, за да могат да преживяват.

Генетично модифицираните растения са едно от възможните решения в бъдеще, но това означава, че вкусът, който познаваме и обичаме, вероятно ще се промени.

  1. Бананите

Когато влезем в магазина, повечето от нас забелязват купища банани в секцията с плодове, но не осъзнават, че сме на ръба да загубим бананите завинаги. Светът разчита предимно на един вид банан, наречен Кавендиш, който расте в топлите региони на планетата – Латинска Америка и Карибите.

Също като хората, тези банани преживяват своя пандемия. Атакувани са от гъбичка, наречена панамска болест, която масово унищожава реколтите по целия свят. Учените се надпреварват с времето, за да намерят лек, но това означава, че вероятно ще трябва да прибегнат до генетиката. Това създава други проблеми, тъй като повечето държави си имат свои закони, регулиращи ГМО продуктите.

Бананите са индустрия за $25 милиарда и след като всички банани Кавендиш са генетични копия на себе си, гъбичката изглежда е напълно способна да унищожи този плод завинаги.

  1. Фретките

Така нареченият домашен пор се среща в Северна Америка. Някога популацията му е била огромна във високите региони на САЩ, като в началото на 20-и век е наброявала около 5 милиона. Но до 1980г поради развитието на земеделието и употребата на отрова за мишки срещу прерийни кучета (основният източник на храна за фретките), вече се смята за изчезнал вид.

През 1891г обаче в Уайоминг е открита малка популация. По-късно фретките от тази популация са пуснати в други щати. Днес броят им е около 340, което е доста под онези милиони, населявали региона преди по-малко от век.

  1. Кафето

Кафето е в сърцето на множество култури и кухни по света. Цели корпоративни империи са били изграждани върху малкото кафено зърно. И макар броят на кафенетата във всеки град да създава впечатлението, че кафе има в изобилие, истината е доста шокираща.

Повечето от кафето идва от Латинска Америка, по-специално от зона наречена „кафеният пояс“ между тропиците на рака и козирога. Дори в този регион, кафето изисква точно определен климат, за да расте правилно. Поради климатичните промени и покачващите се глобални температури, учените смятат, че след по-малко от 30 години зоните, годни за отглеждане на кафе ще намалеят с 50%.

  1. Кактусите

Кактусът има невероятната способност да оцелява и вирее в някои от най-негостоприемните места на света. Не само това, но и много видове дават изненадващо вкусни плодове.

Затова може да е неочаквано да разберете, че всъщност кактусите са на път да изчезнат. Причините са основно две: унищожаване на природата и незаконна търговия с растения. Много видове кактус цъфтят с ценни цветове, които хората търсят за своите частни колекции. Готови са да платят доста големи суми за тях.

Заплахите за кактусите варират от регион на регион, като онези в Северна Америка са най-застрашени от загубата на хабитат, докато тези в Южна Америка страдат от незаконната търговия. С изчезването на кактусите ще намалеят и популациите на много животни и други растителни видове, които зависят от тях.

  1. Ръкописният шрифт

Мнозина от нас пазят спомени как са седели на чиновете в училище и са се учили да пишат букви в тетрадката с тесни и широки редове. Това може действително да остане само спомен, тъй като традицията за ръкописното писане постепенно изчезва.

Днес все по-малко ни се налага да пишем по традиционния начин, защото е по-лесно да пращаме текстови съобщения и имейли. Дори когато пишем бележки например, много рядко използваме ръкописа и вместо това пишем с печатни букви. До няколко години тази практика може и тотално да отпадне, тъй като училища по цял свят заместват часовете по писане с такива по компютърна грамотност.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!