Горещи новини

10 любопитни факта за костенурките

-15:34-Razloginfo.com

Костенурките съществуват още от ерата на динозаврите и това ги прави едни от най-старите животни на земята. Те имат богато разнообразие от видове и могат да бъдат срещнати почти навсякъде. Горски, пустинни, морски или сладководни, тези сладури ни радват с присъствието си.

Техният образ често е описван в детски приказки и митове и се свързва с мъдрост и дълголетие. Представяме ви 10 интересни факта за символа на дълголетието – костенурките.

1. Костенурките за защитени с черупка, но това не ги прави неуязвими. Те са любимо ястие не само на хората, но и на ягуарите.

2. Кожестата костенурка е най-големият представител сред всички видове костенурки. Възрастният индивид може да тежи около 900 килограма. Тя обича да похапва отровни медузи и това прави месото ѝ отровно.3. Костенурките умеят да различават и да си спомнят човешките лица.

4. Най-старият фосил от костенурка, който е открит и изследван, датира на повече от 220 млн. години.

5. Блатната костенурка е най-добра в гладуването. Тя може да издържи без храна цели 5 години.

6. Някога костенурките са имали зъби. Те обаче не са можели да си скриват главата в черупката.

7. Костенурки има на всички континенти, единственото изключение е Антарктида.

8. Водните костенурки са много по-бързи от тези на сушата. Те достигат до скорост от 35 км/ч.

9. Когато снесат яйцата си, костенурките забравят за тях. От всички съществуващи видове, само един се грижи за своето потомство.

10. Морските костенурки умеят да се ориентират прекрасно в пространството. Това правят като използват магнитното поле на нашата планета.

Източник: 10te.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!