Горещи новини

10 любопитни факта за Колизеума

-12:27-Razloginfo.com

Обмисляте пътуване до италианската столица Рим и чертаете планове кои от безбройните забележителности във Вечния град да посетите? Вероятно, няма да ви е никак лесно в рамките само на няколко дни да се потопите изцяло в магията на града и безкрайните възможности, които той предлага, но най-внушителната сграда в историята определено си заслужава.Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеумът си остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения.

Разбира се, най-големият амфитеатър в света е и една от основните туристически атракции в прекрасния Рим.

10. Основният „виновник“ за издигането на Колизеума е древноримският император Тит Флавий Веспасиан. Той просто искал да засенчи управлението на друг свой предшественик – Нерон. Така, между 70 и 72 година, почти на същото място, където е била резиденцията на Нерон, започва изграждането на внушителното здание. Затова понякога Колизеумът е наричан и флавийски амфитетър.

9. Първоначално в близост до Колизеума, по заповед на император Нерон, бил издигнат 30-метров паметник. Статуята е била по образа на бога на Слънцето, за да възхвалява управлението, святостта и непорочността на императора. Смело решение, като се има предвид, че репутацията на Нерон е на вманиачен диктатор, жесток и разгулен управник, който се интересувал само от удоволствията и забавлението. За съжаление с течението на времето монументът е унищожен, от него остават само основите, които са премахнати в началото на ХХ век.

8. Според замисъла, Колизеумът бил отворен за посещение от всички прослойки на населението. Той бил достъпен както за бедните, така и за богатите жители на Рим. Все пак, по-заможните се ползвали от привилегията да се настанят в по-удобните части на Колизеума.

7. В Колизеума се провеждали гладиаторски битки за забавление на зрителите. В тях участвали главно престъпници и военнопленници, но всеки гражданин на Рим можел да се запише доброволно за участие в битката, от която само един излиза жив. По това време действали и специални школи за обучение на гладиаторите.

6. Битките в Колизеума не били само между хора. Понякога на арената пускали и диви животни. Известен факт е, че по време на 123-дневния фестивал на император Траян на арената на Колизуема са убити около 11 хиляди животни.

5. Преди да бъде построен подземният етаж, който да съхранява оборудване, животни, гладиатори и работници, арената на Колизеума често се наводнявала. Водата понякога стигала дълбочина около един метър. Тогава се организирали миниатюрни военноморски битки. За допълнително водоснабдяване се ползвали специални акведукти.

4. Въпреки своята популярност, след падането на Римската империя, подземията на Колизеума били използвани като склад за зеленчуци. В редки случаи самата сграда се използвала за провеждане на различни социални събития.

3. През Средновековието Колизеумът е бил крепост, а през XV-XVI век е разграбен и превърнат в каменоломна, откъдето са добивани материали за изграждането на много сгради в Рим, включително и на базиликата „Св. Петър”.

2. Последните гладиаторски игри в Колизеума са се състояли през 435 г. за този период се смята, че около 500 000 човека са загубили живота си на арената му. В наши дни римският Колизеум е символ на международната кампания срещу смъртното наказание.

1. Днес Колизеумът е най-голямата туристическа атракция в Рим. На арената му концерти са изнасяли величия като сър Елтън Джон, Били Джоел, Пол Маккартни, Рей Чарлз.

Източник: 10te.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!