Горещи новини

10 любопитни факта за екватора

-17:03-Razloginfo.com

Недалеч от столица на Еквадор, Кито, се намира монумент, отбелязващ нулевия паралел. По този паралел минава мислената линия, която наричаме екватор – разделящата земното кълбо на северно и южно полукълба. Всъщност, точният нулев паралел минава на 240 метра северно от монумента и ако трябва да се издълбае, то би преминал през сградата на музея Инти Нян (Пътя на Слънцето).

Екваторът пресича 33 острова. От тях 17 принадлежат на Индонезия (като два от тях се намират в езеро на остров Калимантан), 9 са разположени в устието на река Амазонка, а 5 са в африканското езеро Виктория.

21,3 километра – с толкова земната повърхност на екватора се намира по-далеч, отколкото на полюсите. Заради въртенето около оста си, земното кълбо е приплеснато на полюсите с 1/298 диаметъра.

Предметите, намиращи се на екватора, губят по 0,53 процента от теглото си, заради центробежната сила и по-голямата отдалеченост от центъра на Земята.

Дължината на екватора е  40 075 километра. Усреднено в европейски мащаби, това е пробегът на един средностатистически автомобил за две години.

Екваторът преминава през териториите на 14 държави. До този момент няма пътешественик, който да е успял да премине едновременно през всички екваториални държави и така да извърши първото околосветско пътешествие по екватора.

На височина 35 786 километра над екватора се намира геостационарната орбита. Характерното за тази орбита е, че орбиталният период на едно тяло там е равен на периода на завъртане на Земята. Ефектът от това е, че изведените на геостационарна орбита комуникационни спътници изглеждат като “увиснали” неподвижно над дадена точка от земната повърхност. Радиосигналите, движещи се със скоростта на светлината, пътуват до геостационарната орбита и обратно към Земята само за четвърт секунда.Най-високата точка от земната повърхност, разположена на екватора, се извисява на 4690 метра над морското равнище. Намира се на южния склон на вулкана Каямбе в Еквадор. Това е единственото място на екватора, където може да се види ледник.

Скоростта на въртене на Земята в точка от екватора е равна на 465 метра в секунда. Това превишава скоростта, с която се движи звука във въздушна среда (331 м/с).

465/331=1,40 пъти е по-висока скоростта на въртене на Земята на екватора, спрямо скоростта на звука. При изстрелване на спътник от екватора, той все едно получава веднага свръхзвукова скорост. Това икономисва около 10% от нужното гориво за изстрелване.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:
Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!