Горещи новини

10 заблуди за Дубай

-22:01-Razloginfo.com

Още в началото искаме да разбием един от най-парадоксалните стереотипи, които сме чували за този град. Не, Дубай не е столица на Обединените арабски емирства. Столицата е Абу Даби.

Всъщност в Емиратите има 7 емирства, които се управляват от шейхове. Дубай просто е столица и най-големият град на емирство Дубай.

За пленителния мегаполис се носят какви ли не слухове – шейхове, милиардери, планини от злато и диаманти, елегантни яхти и гепарди за домашни любимци, петролни кладенци едва ли не във всеки двор и десетки хареми. Но дали общата представи за града e 100% истина? Приказен мит ли е луксозният живот в Дубай или всекидневието на местните наистина е съпроводено с купища злато, блясък и глезотии?

Ето 10 заблуди за Дубай, които ще разбият стереотипите за този иначе прекрасен и екзотичен град.


1. Дубай – столица на милиардери

Според последните данни милиардерите по света са около 5 000. В Дубай живеят само 20. Всъщност световната столица на милиардерите е Пекин, следван от Ню Йорк. Все пак факт е, че в арабския град живеят множество „скромни“ милионери.

2. В Дубай няма бедни

Когато говорим за имигранти, в Дубай има много. И повечето от тях определено не живеят в охолство. Заплатата на общия работник е 200- 400 щатски долара. За сравнение, най-евтиният пакет мобилни услуги е около 30 долара. Заради скъпия живот, често се случва 4-5 души да делят една стая.

3. В Дубай няма алкохол

Има. Но е разрешен само за туристите и немюсюлманите. За да закупите алкохол в Дубай, ще ви е необходима специална карта или туристическа виза. На качествени алкохолни напитки ще може да се насладите в баровете, нощните клубове и във всеки хотел в града, с изключение на безалкохолните „dry hotels“. Обикновено нощните клубове се помещават в хотелите, които в Дубай са над 500.

4. В Дубай няма безработни

Това не се дължи на факта, че в Дубай има много работа и за всички. Причината е друга – имигрантите без работна виза се депортират към родните им държави за 30 дни. Местните жители пък лесно могат да се развиват в каквато си искат област, тъй като за тях висшето образование е безплатно във всички университети по света (плаща се от правителството на ОАЕ).

5. Дубай – екологичен град

Заради бързото нарастване на населението, непрестанното строителство, липсата на естествени водоизточници, промените в естествения ландшафт, липсата на единна система за изхвърляне на боклука и огромния брой автомобили, Дубай определено не може да се нареди сред екологичните градове в света.

6. В Дубай винаги е лято, а времето прекрасно

Времето в Дубай може и да ви допадне, ако сте почитател на сауните. През пролетта и лятото температурата на въздуха в града достига 48 градуса, да не говорим за високата влажност и жаркото слънце. Небето обаче е сиво, заради огромното количество прах и пясък във въздуха, идващи от пустинята.

7. Дубайската полиция управлява само луксозни автомобили

Целият свят е чувал за полицейските Lamborghini-та и Bentley-та, които се появяват на улиците на Дубай. В града обаче може да забележите и по-скромните BMW-та, Audi-та или дори тойоти с мигащи светлини. Поради големия брой спортни автомобили сред жителите на Дубай, местната полиция все пак е длъжна да има в автопарка си и няколко супер бързи коли.

8. В Дубай гепардите и лъвовете са домашни любимци

Притежанието на диви екзотични животни в Дубай е нарушение на закона. Ако изведете гепард или лъв на улицата ви грози 6 месеца затвор и глоба между 2 700 и 138 000 долара. Всъщност повечето местни жители отглеждат котки и не си падат много по кучетата.

9. Дубай – град само от небостъргачи

Този град на контрастите съчетава 163-етажни небостъргачи, многоетажни вили, многофамилни жилищни комплекси, както и едноетажни къщи. Несъмнено градът се развива нагоре в небето, но местните жители предпочитат да живеят в частни вили, където изобщо нямат съседи.

10. В Дубай живеят предимно араби

Около 25% от населението на Дубай са… имигранти от Индия. Местното население в града е едва 9%. След индийците, второто място се заема от пакистанците и емигранти от Бангладеш. Обикновено тези хора работят на многобройните строителни обекти в Дубай или в някоя от стотиците фабрики в града. 91% от населението на Дубай е съставено от жители на други държави.

Източник: 10te.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!