Горещи новини

10 бабини деветини, които са лъжа

| 11:22

През годините сме се наслушали на какви ли не твърдения и бабини деветини, които не почиват на абсолютно никаква логика или научни доказателства.И макар мнозина да продължават просто да вярват в тях, може би е добра идея да се замислим дали всичко, което са ни повтаряли като деца е чиста монета.

Нахрани студ, гладувай треска

Всъщност и настинката, и треската предизвикват дехидратация, така че приемането на течности е важно и в двата случая. Освен това, гладуването по време на боледуване никога не е добра идея, тъй като храната предоставя на тялото необходимите вещества, за да оздравее.

Така, че трябва да храните както настинката, така и треската. Това разбира се не означава, че трябва да преяждате – поддържайте балансирана диета.

Хранене преди плуване

Има един мит, че ако влезете да плувате в рамките на час, след като сте се нахранили, ще получите крампи. В действителност храненето непосредствено преди плуване изобщо не повишава този риск. Препоръчва се обаче все пак да се изчака малко, ако сте яли особено мазна храна.

Шоколадът предизвиква акне

Няма нито едно доказателство, което да подкрепя това твърдение: никоя храна (нито дори шоколадът) не предизвиква акне или проблемна кожа. Излишно е да казваме, че прекаляването с шоколад или захар по принцип не е полезно за тялото, но въпреки това няма да се отрази на кожата ви. Акнето всъщност се предизвиква от промени в долните слоеве на кожата около космените фоликули.

Морковите подобряват зрението

Възможно е този мит да произхожда от военна пропаганда по времето на Втората световна война, когато се разпространяват слухове, че британските пилоти имат отлично нощно зрение, защото ядат моркови. Митът се разпространява, за не разберат германците, че британците всъщност използват радари.

Макар морковите да съдържат витамин А, който е полезен за очите, колкото и да изядете, няма да оправят зрението ви.

Настинка

Има безброй нелепи твърдения за това как се хваща настинка, но в действителност начинът е само един – чрез директен контакт с вирус. Може да стоите цяла нощ в студа с мокра коса и шансовете ви да настинете ще са все същите.

Причината да изглежда, че настиваме повече през зимата, когато е студено, не се дължи на самия студ, а на факта, че хората стоят повече на затворено и това повишава шансовете да влязат в контакт с вирус.

Трябва да посочим също, че ако вирусът проникне през носа, не можете да направите нищо, за да му попречите да достигне дробовете, ако вирусът е програмиран да атакува там. Повечето хапчета и спрейове са безполезни и не правят абсолютно нищо на вируса, а просто облекчават болката и дискомфорта.

Телевизията и очите

Родителите ви вероятно постоянно са ви повтаряли да не стоите прекалено близо до екрана на телевизора, за да не ви заминат очите. Същото се казва и за четенето на слаба светлина.

Всъщност нито едно от тези неща не може да увреди очите, но може да предизвика временна умора, която ще премине. Въпреки това продължителното гледане на телевизия и взиране в екрана на телефона (независимо от разстоянието) не е полезно за деца, тъй като според проучванията води до наднормено тегло, агресивност и проблеми с вниманието.

Мастурбирането предизвиква ослепяване

Някъде се казва, че води до ослепяване, а другаде – до оглушаване. Във всеки случай това не е вярно (поне не напълно) и идеята вероятно се е разпространила, за да демотивира децата по религиозни причини.

Интересното е, че спермата съдържа много цинк, а недостигът на цинк в организма може да влоши зрението. Въпреки това е почти невъзможно да постигнете дефицит на цинк чрез мастурбиране.

Пукане на кокалчетата и артрит

Вярно е, че постоянното изпукване на кокалчетата на ръцете може да отслаби силата и захвата, но не води до артрит. Има много причини за артрит (травма, инфекция, старост и т.н.), но това не е една от тях. Има много изследвания на хора, които цял живот са имали навика да си изпукват кокалчетата, но това не е повишило риска им от артрит.

Лютата храна и язвата

Ако човек има стомашна язва, лютата храна често може да я раздразни. Самите язви обаче въобще не се причиняват от люто – ако беше така, тогава в много страни голяма част от населението щеше да страда от тях. Язвата обикновено се появява след злоупотреба с лекарства като аспирин и противовъзпалителни.

Жабите и брадавиците

Тази легенда вероятно се е появила заради израстъците, подобни на брадавици, по тялото на много жаби. Всъщност тези израстъци нямат нищо общо с брадавиците.

Брадавиците се предизвикват от вирус и почти винаги са специфичи за определения вид. Хората не могат да хванат брадавици от друго животно, както и животните не могат да ги хванат от човека. Най-честият причинител у човека е папилома вирусът.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!