Горещи новини

1 милион руснаци са избягали от путинската мобилизация

| 11:06

Близо милион руснаци са напуснали страната през последните две седмици, след като руският президент Владимир Путин обяви заповедта си за частична мобилизация.Според Forbes такава оценка за масовата емиграция дават в Кремъл. Друг източник на изданието, който е запознат с тайните изчисления на президентската администрация, нарича цифрата от 600-700 хиляди души.

Според министъра на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахметжанов над 200 000 руски граждани са пристигнали в Казахстан от 21 септември, когато Путин обяви „частична военна мобилизация“. Много руснаци избягаха още в Грузия, Монголия, Турция, Армения и Финландия.

Много руски граждани бягат в Армения и Турция, но техният брой е неизвестен. Повечето минават границата с туристически визи и не е ясно дали ще се върнат обратно. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че планират да мобилизират около 300 хиляди души. Руснаците, подлежащи на военна служба и желаещи да напуснат Руската федерация, започнаха да получават призовки на границата с Грузия. Русия започна мобилизация заради огромните загуби, които търпи на украинска земя във войната, която започна сама непредизвикано на 24 февруари.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!