Горещи новини

Японски учени: Земята се движи със 7 км в секунда по-бързо

-16:12-Razloginfo.com

Нова карта на Млечния път, създадена от Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ), показва, че Земята се върти по-бързо и е на 2000 светлинни години по-близо до свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика, отколкото се смяташе досега.

През 1985 г. Международният астрономически съюз обяви, че Земята е на 27 700 светлинни години от черната дупка, наречена Стрелец A , (Sagittarius A). Но 15-годишен анализ чрез японския проект за радиоастрономия – VERA, установи, че Земята всъщност е само на 25 800 светлинни години от нея. Те също така откриха, че Земята се движи със 7 км в секунда по-бързо, отколкото са вярвали преди.

Стрелец A * и подобни черните дупки са наречени „супермасивни“ защото са милиарди пъти по-масивни от Слънцето. Но NAOJ заяви, че няма нужда от притеснение, тъй като последните данни не показват, че Земята „потъва към черната дупка“. Това просто означава, че сега учените разполагат с „по-добър модел на галактиката Млечен път“.Използвайки каталога за астрометрия VERA, учените създадоха карта на положението и скоростта, която очертава центъра на галактиката Млечен път и обектите, които се намират вътре. Първият каталог за астрометрия на VERA беше публикуван тази година и включва данни за 99 обекта.

Позиционирането показва, че Земята обикаля около галактическия център, където се намира черната дупка, със скорост 227 км / сек. Първоначално астрономите смятаха, че орбитата е със скорост 220 km / s.

„Тъй като Земята се намира в галактиката Млечен път, не можем да погледнем „отстрани“ и да видим как изглежда Галактиката отвън“, заявяват от NAOJ в изявление за пресата. „Астрометрията, точното измерване на позициите и движенията на обектите, е жизненоважен инструмент за разбиране на цялостната структура на Галактиката и нашето място в нея.“

VERA ( Very Long Baseline Interferometry Exploration of Radio Astrometry) или Много дълго интерферометрично изследване на радиоастрометрията, е създадено през 2000 г. и използва интерферометрия за събиране на данни от радиотелескопи, разположени в цяла Япония. Чрез проекта учените могат да създадат същата разделителна способност като телескоп с диаметър 2300 км, който „е достатъчно остър, за да различи от САЩ пени, поставено на повърхността на Луната“, казват от NAOJ.

Учените от NAOJ се надяват да съберат данни за още повече обекти, с фокус върху тези, които са близо до Стрелец A *.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!