Горещи новини

Японските марки били „мръсни“, а германските – „най-чисти“

-12:45-Razloginfo.com

Според нов доклад на неправителствената природозащитна организация „Грийнпийс“ автомобилите на Suzuki и тези на други японски автомобилни производители, включително Toyota, замърсяват най-много въздуха.Всяка година Greenpeace East Asia назовава марките автомобили, които най-много и най-малко замърсяват атмосферата, като един от критериите е броят на електрическите автомобили в моделната линия на конкретен автомобилен производител.

През 2023 г. Suzuki е „най-мръсната“ марка автомобили според Грийнпийс. Японците отбелязат само 3.2 точки от 100 възможни за екологичност. В моделната линия на Suzuki все още няма електрически автомобил. Тази компания продава хибридни автомобили, включително PHEV, но няма автомобили с електрическо задвижване.

Китайската компания Great Wall е на предпоследно място. Тя получи 10.8 точки от 100 възможни. Японските компании Toyota, Nissan и Honda също получават ниски оценки – съответно 11.9, 13.9 и 14.7 точки. И това въпреки факта, че те успешно разработват и произвеждат електрически автомобили.

Защо имат толкова ниски резултати? Например по-малко от една на 400 коли, продадени от Toyota през 2022 г., е електрическа. Според Грийнпийс някои производители на автомобили забавят декарбонизацията на своята верига за доставка на материали.

Например китайската компания SAIC, въпреки факта, че 30% от продажбите ѝ са на електрически автомобили, получи 35.3 точки за екологичност, защото забавя декарбонизацията на веригата си за доставки. Въпреки това SAIC е една от най-екологичните автомобилни марки през 2023 г.

Mercedes-Benz стана най-екологичната автомобилна марка в света през 2023 г. Тя събра 41.1 точки от 100 възможни точки. На второ място е BMW, което има 40 точки. Интересното е, че едва 7.25% от продажбите на Mercedes-Benz са електрически автомобили, а при BMW този процент е 10.32. Тези компании обаче постигат голям напредък в декарбонизирането на своите вериги за доставка на материали.

От „Грийнпийс“ призовават производителите на автомобили възможно най-скоро да преминат към производство на електрически автомобили. Тази екологична организация с нестопанска цел настоява продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъде спряна в Европа до 2028 година, а в САЩ, Китай, Южна Корея и Япония до 2030-а.

Японските марки били мръсни, а германските - най-чисти - 2
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!