Горещи новини

Яжте орехи против високо кръвно!

-19:50-Razloginfo.com

Орехът е голямо по размер дърво с право стебло и разклонена корона. Ореховото дърво е широко разпространено на Балканския полуостров и в повечето части на Азия. Плодът на дървото също се нарича орех. Представлява ядка, която съдържа много белтъчини, мазнини, соли на желязо, фосфор и магнезий, витамини от група В и цяла палитра микроелементи. Докато плодчето е зелено, съдържа и витамин С в добри количества.

Орехите имат отлични вкусови качества и се консумират като ядка – в сурово състояние или печени. Те влизат в състава на много рецепти – в таратора, кьопоолуто, като пълнеж в рецептите за приготвяне на шаран и в сладките. От тях се прави отличен ликьор, както и сладко.

Полезните съставки на ореха се използват и в народната медицина, както и в козметиката. Съвременните проучвания му отреждат добро място сред здравословните и полезни хранителни продукти.

Резултати от изследване, проведено с цел установяване на полезните качества на ореха

Според проведеното проучване консумирането на орехи може да бъде търсеният ключ към доброто здраве на сърцето. Изследването твърди, че хората, които са заменили консумацията на наситени мазнини в храната си с ореховите мазнини, вече имат по-ниско кръвно, отколкото преди употребата на вкусните ядки.

Учените съвсем отговорно твърдят, че консумацията на шепа ядки всеки ден е в състояние да намали риска от инфаркт наполовина. Установено е, че когато ядат цели ядки, хората от експеримента получават по-големи ползи от наситените мазнини, с приема на растителни с ореха.

Предполага се, че орехът съдържа и още съставки с полезно действие. Може би на биоактивните съставки или фибрите се дължи полезното действие върху организма при консумацията на орехи. Предположение на учените е, че понижаването на кръвното при прием на орехи се дължи на съдържащата се в тях алфа-линоленова киселина.Известно е, че ореховите ядки са един природен феномен, който комбинира полезни мазнини, минерали и антиоксиданти.

Изследваните хора в активната възраст между 30 и 65 години са били с наднормено тегло или направо със затлъстяване. Затова учените, ръководещи експеримента, заменили наситените мазнини с растителните, които са здравословни.

Заместването на наситени мазнини се оказало благотворно за сърдечното здраве, а целите орехи намалили кръвното налягане на участниците в експеримента. Това доказва, че ядките на ореха са истински дар от природата за човешкото сърце.

Източник: ezine.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!