Горещи новини

Южна Корея разработва нанотехнологична татуировка като устройство за наблюдение на здравето

| 15:31

Южнокорейците може скоро да могат да носят устройство в собствените си тела под формата на специално изработена татуировка, която автоматично ги предупреждава за потенциални здравословни проблеми, ако проектът на научен екип даде резултат.Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) в град Даеджон югозападно от Сеул са разработили електронно мастило за татуировки, направено от течен метал и въглеродни нанотръби, което функционира като биоелектрод.

Свързано към устройство за електрокардиограма (ЕКГ) или друг биосензор, устройството може да изпрати показания за сърдечната честота на пациента и други жизненоважни показатели като кръвна захар и лактат към монитор или друго външно устройство.

Изследователите в крайна сметка имат за цел да могат да се откажат от биосензори.

„В бъдеще това, което се надяваме да направим, е да свържем безжичен чип, интегриран с това мастило, така че да можем да комуникираме или да изпращаме сигнал напред-назад между нашето тяло към външно устройство“, казва ръководителят на проекта Стив Парк, професор по материалознание и инженерство. Такива монитори на теория могат да бъдат разположени навсякъде, включително в домовете на пациентите.

Мастилото е неинвазивно и е направено от частици на базата на галий – мек, сребрист метал, използван също в полупроводници или в термометри. Декорираните с платина въглеродни нанотръби помагат за провеждането на електричество, като същевременно осигуряват издръжливост.

„Когато се нанесе върху кожата, дори с триене татуировката не се отделя, което не е възможно само с течен метал“, казва Парк.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!