Горещи новини

Югово моли: Помогнете ни да изгасим пожара, огънят доближава къщите в три села

-15:59-Razloginfo.com

Огнената стихия над родопското село Югово продължава вече шести ден и въпреки усилията на стотици пожарникари, военни и доброволци не спира да се разраства.

Кметът на с. Югово Владимир Гаджуров и жителите на родопското село отправят сериозен призив към всички, които могат да се включат в потушаването на пожара.  И жители, и доброволци имат нужда от подкрепата на хора, които да вземат непосредствено участие в гасенето.Групите се събират в центъра на селото всяка сутрин в 7,30 ч. Всеки, който реши да се включи, нека носи със себе си вода и сандвичи. Помощ е необходима само за през деня, казват оттам.

До момента в гасенето са се включили много военни, пожарникари, горски служители и десетки доброволци, които се разделят на групи. Едни се опитват да ограничат придвижването на огъня към населените места, а други участват непосредствено в гасенето. Дежурства се дават и през нощта, като се работи по ограничаването на огнения периметър.

Военният хеликоптер „Кугар“ беше в готовност да се включи в гасеното. За последните дни само над Югово са изпълнени 23 летателни часа и са използвани над 250 тона вода.

Жителите на селата селата Наречен, Нареченски бани и Орехово са силно притеснени, защото огънят слиза съвсем близо до къщите им.

Пожар гори и на връх Кълвачевица, който се намира на 1402 м надморска. Труднодостъпният терен не позволява използването на техника и може да се гаси само пеш.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!