Горещи новини

Шефът на НАСА: Китай може да кацне на Луната и да я обяви за своя територия

| 22:09

Ръководителят на американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) Бил Нелсън се опасява, че Китай един ден може да кацне на Луната и да я обяви за своя територия. Той направи това изявление в интервю, публикувано в събота, 2 юли, във вестник Bild.

„Трябва да сме много загрижени, че Китай ще кацне на Луната и ще каже: „Това ни принадлежи, а вие стойте настрана“, казва Нелсън. Той твърди, че „космическата програма на Китай се явява военна космическа програма“. „Има място нова надпревара за изследване на Вселената, но този път с Китай“, смята ръководителят на НАСА. „Е, какво мислите, че ще се става на китайската космическа станция? Те ще се учат там как да унищожават спътници, принадлежащи на други“, продължава Нелсън.

През януари 2004 г. Държавният съвет на Китайската народна република одобри национална програма за изследване на Луната. Страната направи нов пробив през януари 2019 г., когато китайски космически апарат за първи път достигна далечната ѝ страна. Мисията бе изпълнена от междупланетната автоматична станция „Чанъе-4″ с лунохода „Юйту-2″. Той е пропътувал по повърхността на естествения земен спътник повече от 1000 метра и е получил много ценна информация.

В края на 2021 г. беше съобщено за плановете на Китай да изпрати тайконавти на Луната преди 2030 г. Китайските астронавти се наричат тайконавти – този термин се появява по аналогия с техните руски колеги космонавтите и астронавтите на НАСА. Предполага се, че мястото на кацане на тайконавтите на Луната ще бъде Южният полюс на Луната, където ще бъдат създадени научноизследователска станция и база. Южният полюс е избран поради това, че в тази област има достатъчна осветеност и достатъчно запаси от лед. НАСА, напротив – отложи изпращането на човек на Луната за 2025 г.

През ноември 2021 г. НАСА публикува актуализиран график за завръщането на хората на земния спътник като част от програмата Artemis и обсъди необходимите разходи и други въпроси, свързани с лунната програма. Основната новина беше признаването от НАСА на факта, че кацането на човек на Луната в посочения период до 2024 г. е невъзможно. Тогава Бил Нелсън проведе брифинг с репортери пет дни след като Федералният съд на САЩ се произнесе срещу Blue Origin по делото срещу НАСА, с което тя се опита да оспори избора на SpaceX като изпълнител за изграждането на лунния спускаем модул.

„Загубихме почти седем месеца в съдебни спорове и това вероятно отлага първото кацане на човек на Луната през XXI век поне до 2025 г. – заяви Бил Нелсън. – Миналия петък (5 ноември 2021 г.) разговарях с Гуин Шотуел, президент на SpaceX. Това е първият подобен контакт, който успяхме да осъществим след принудителната почивка и двамата подчертахме колко е важно да се върнем на Луната възможно най-бързо и безопасно.

Преди обаче американците отново да стъпят на земния спътник, се планира кацане на лунната повърхност на космически кораб без екипаж. Шефът на НАСА Бил Нелсън заяви, че Съединените щати ще положат всички усилия да кацнат на Луната преди Китай. През февруари т.г. китайският посланик в Москва Джан Ханхуей каза пред Интерфакс, че Китай и Русия са постигнали консенсус по условията на междуправителствено споразумение за създаване на изследователска станция на Луната.

Той отбеляза, че споразумението „ще бъде подписано максимално бързо тази година“. По думите му двете страни внимателно ще разработят и реализират план за изграждането на лунна станция с участието на широк кръг международни партньори на принципа на откритост. На 28 май 2022 г. ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи, че Русия и Китай са близо до подписване на междуправителственото споразумение за създаване на научна база на Луната. „С Китай в момента сме във висока степен на готовност с Китай да подпишем междуправителствено споразумение за създаване на лунна изследователска база“, заяви Рогозин пред телевизионния канал „Россия-24″.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!