Горещи новини

Швейцарците подкрепиха на референдум въвеждането на COVID сертификати

-9:43-Razloginfo.com

Швейцарските гласоподаватели твърдо подкрепиха в неделния референдум поправките към закона за сертификатите срещу COVID-19. Първите резултати показаха, че около две трети от гласоподавателите подкрепят закона, като прогнозите бяха за 63-процентна подкрепа за нова мярка. Резултатите от 16 от 26-те кантона на Швейцария показват, че 61,9 процента са гласували в подкрепа на закона при 64 процента избирателна активност. Междувременно полицията огради сградите на правителството и парламента в Берн заради очаквани протести.Референдумът подложи на гласуване поправки към закона „Мерките на противодействие срещу пандемията“, тези поправки включват въвеждане на COVID сертификати с индивидуални QR-кодове.

Против поправките бе дясната консервативна Швейцарска народна партия, която е най-голямата в страната. Но правителството и мнозинството от депутатите са на противоположната гледна точка: те смятат, че по-строгият контрол е необходим за засилване на борбата срещу коронавируса. Според тях COVID сертификатите дават възможност за провеждане на събития с участието на голям брой хора и улесняват пътуването в чужбина. В противен случай щеше да се наложи да прибягваме до по-широко блокиране. На референдума мнозинството избиратели подкрепиха позицията на правителството.

Референдумът се проведе на фона на откриването на новия вариант Омикрон. В самата Швейцария новите случаи на COVID-19 станаха седем пъти повече, отколкото в средата на октомври.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!