Горещи новини

Чудо! За първи път в историята на Саудитска Арабия: Откриват дискотека

-9:32-Razloginfo.com

В саудитския град Джида се открива първата дискотека „халал“, която е и първата в цялото саудитско кралство. В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват.

Първата по рода си дискотека „халал“ тези дни отваря врати в Саудитска Арабия. Намира се в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море. Клубът задължително трябва да отговаря на религиозните изисквания на исляма.

В последно време страната преживя не една и две промени. През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени – първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки. Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри. Тези стъпки към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман – новата силна личност в Саудитска Арабия. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

Разнородни реакции

Сега явно иде ред и на развлекателния сектор. Арабската верига от нощни клубове „White“, която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол – в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.
Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Един потребител в Туитър с псевдонима „Just Sayin“, например, се обявява срещу откриването на нощния клуб, защото не харесва сегашната културна промяна в страната. Други се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията – а това щяло да опустоши душите на много вярващи.

Саудитският активист по правата на човека Хоулуд Барауида също е скептичен, но по различни причини. Той поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми – например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя. „Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си“, казва Барауида в интервю за ДВ.„Подобно нещо доскоро беше немислимо“

В Саудитска Арабия: Получаваш СМС, ако семейният ти статут се промени

Други – като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай – приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация. „Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини“ (Мека и Медина, бел. ред.). Повечето от гражданите на страната са консервативни, обяснява Накшбанди. Ето защо развитието е бавно. „Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура“, казва журналистката.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!