Горещи новини

Чудо! Дългоочаквана новина за сиренето и кашкавала

-10:53-Razloginfo.com

Дойде дългоочаквана новина – млечните продукти поевтиняват трайно.Това става ясно от справка с доставните цени на фирмите, които зареждат магазините в Пловдив, съобщи „Марица“. Търговците на дребно обаче нямат задължение да се съобразят с по-ниските доставни цени и може и да не сменят етикетите. Прогноза за естествено поевтиняване на млечните в края на пролетта направиха производителите още в началото на годината. То е свързано с по-ниските цени на суровините, а не с назначените от служебния кабинет проверки, твърдят експертите.

Кисело мляко „Божана“ например (3.6%) вече се зарежда с десетина стотинки надолу – на 1,12 лева за кофичка от 400 грама. Между 11 и 14 ст. по-евтино в сравнение със зимата идва в магазина и млякото „Домлян“ (500 г). За това с масленост 3.6% старата цена е била 1,40 лева, а сега е 1,26 лева, цитира фактурите си собственик на голям квартален магазин. Същата тенденция се наблюдава и при сиренето и кашкавала. 400 грама сирене „Саяна“ вече се доставя за 5,16 лева при стара цена 5.40 лева, довериха собственици на обекти.

Данните от държавния сайт foodprice.bg, който властта направи, за да наблюдава има ли изкривяване по веригата производител-търговец на едро-търговец на дребно, потвърждават тенденцията. За последните три месеца киселото мляко е поевтиняло на дребно с над 15 стотинки за кофичка и вече се продава средно за 1,40 лева. Проблемът е, че сайтът работи с осреднени цени, и на едно място млякото може да струва 1,60 лева, пък на друго – 1,20 лева. От средата на април плахо надолу е тръгнала и цената на сиренето – и от 23.48 лева тогава, в момента килограмът върви на 22.63 лева.

Според наблюдатели на пазара на хранителни стоки поевтиняването при млечните продукти частично се дължи на политиката на държавната компания „Ел Би Булгарикум“, която явно подбива конкуренцията с ниски цени. Преди дни оттам съобщиха, че тяхното сирене се продава на дребно, включително и в големи хипермаркети, за 12,90 лв./кг, а кашкавалът им струва 15,90 лв. за килограм.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!