Горещи новини

Чехия не иска еврото. Защо слабата икономически България настоява да го приемe?

-10:30-Razloginfo.com

Чехия свързва икономическия си растеж със запазването на националната валута и не планира да въвежда еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш по време на работно посещение в Словакия. По думите му нежеланието на Чехия да премине към еврото е свързано със сериозните проблеми, които преживява Еврозоната.

Според Бабиш тези трудности може да бъдат преодолени само ако Еврозоната напуснат Гърция и Италия, които не провеждат болезнените за народа, но необходими, икономически реформи.

Бабиш критикува плановете за увеличаване на бюджета на ЕС, които представи Европейската комисия. Според него това не трябва да се прави в момент, когато Великобритания напуска съюза, поради което ЕС ще се лиши от значителни бюджетни постъпления.

Чешкият премиер е на мнение, че финансовото бреме, което Брюксел иска да наложи на оставащите 27 страни членки, може да се отрази отрицателно на социално-икономическата ситуация в тях.И след като Чехия, която е значително по-развита икономически държава от България, нежелае влизане в еврозоната логично изниква въпросът защо ние вървим в тази посока. Правителството има ли разчети как ще се отрази преминаването към еврото на отделните отрасли в стопанството, на спестяванията, на инвестициите, на цените на стоките и услугите?

Някой дава ли ни гаранция, че ще въведем еврото при сегашния курс – 2 лева за 1 евро? Защото трябва да се отчита, че този курс не отразява пазара, а е фиксиран от валутния борд, тоест поддържа се изкуствено. Нашата икономика не върви наравно с тази на страните от Еврозоната, за да е константен този курс вече 20 години (от 1999 г. насам). Тоест, за България влизането в Еврозоната няма да е болезнено единствено, ако приемем валутата по сегашния курс. Но българското правителство трябва да изисква предварителни гаранции за това, категорични са икономисти.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!