Горещи новини

ЧЕТИРИ ЛАПИ представя изложбата „Спасените: 20 години история“ в Европейския парламент

-15:31-Razloginfo.com

Вълнуващото събитие, което бе официално открито вчера и ще продължи да посреща гости в Европейския парламент до 22 март 2024 г., е доказателство за обединените усилия на различни граждани и институции и колективната човешка отговорност, която има силата да променя света и да го прави по-добро място, където се цени и зачита животът на всички същества със състрадание и грижа. С изложбата в Европейския парламент ЧЕТИРИ ЛАПИ отбелязва важен етап в историята на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, като затвърждава мисията на убежището да предлага втори шанс на спасените кафяви мечки и занапред.„Вярвам, че благодарение на усилията на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ, Фондация Бриджит Бардо и с подкрепата на община Белица, можем да наблюдаваме как в последните 20 години се появи поколение, което не приема животните да бъдат използвани за забавление на хората. Вярвам в това ново поколение, което ще се отнася към животните с уважение, съпричастност и разбиране.“, това сподели по време на откриването на изложбата Димитър Иванов, директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица.

Сред присъстващите на официалното откриване в понеделник вечер бяха домакините от Renew Europe, представители на ЧЕТИРИ ЛАПИ, Фондация Бриджит Бардо, кметът на Белица, други български кметове, медии, гости в Европарламента и български и чужди евродепутати от различни политически семейства в Европейския парламент.

Мартин Хойсик от Renew Europe и заместник-председател на Европейския парламент, сподели: „Примерът на Белица, примерът за промяна в България, е нещо, което повече европейски страни, които все още позволяват частно отглеждане на диви животни могат и трябва да последват. Поласкан и благодарен съм, че мога да подам ръка за изложбата в ЕП, защото се надявам, че повече колеги ще научат за потенциала на парка в България, че хуманността към животните върви ръка за ръка с осигуряването на по-добър живот за хората и това е посланието, което искаме да изпратим“.

В 20 фотографии – хроника на над 20 годишния път на парка и неговите обитатели, изложбата „Спасените: 20 години история“ представя  изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм – живот на мечките от ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Изложбата отразява еволюцията и мисията на парка и улавя завладяващи моменти от ежедневието на неговите обитатели, които служат като доказателство за устойчивостта, състраданието и трансформиращото въздействие на убежището в Белица.

За ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица 

Създаден чрез съвместните усилия на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Фондация Бриджит Бардo, ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица отваря врати за първи път през 2000 г. Първоначалната му мисия е да осигури сигурно убежище за всички „танцуващи“ мечки в България, както и за няколко мечки от Сърбия и Албания. Жестоката практика на експлоатация на мечките за развлекателни цели продължава до 2007 г., когато ЧЕТИРИ ЛАПИ успешно спасява и последната от тези мечки, отбелязвайки края на една жестока ера. ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица сега е уникално кътче в България, което предлага втори шанс на спасени кафяви мечки. Разположен в естествена среда в защитена зона, простираща се на повече от 12 хектара, паркът функционира по специален дизайн, който наподобява света на кафявите мечки в естествената им среда.

Досега българският парк е дал шанс за нов живот на танцуващи мечки от различни балкански страни. Днес ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е постоянен дом за 17 мечки, които са били засегнати от човешката дейност, включително – такива, отглеждани в плен или при неподходящи условия.

Всеотдайните грижи за благосъстоянието на тези великолепни същества са поверени на екипът от изключителни професионалисти от ЧЕТИРИ ЛАПИ България, които работят неуморно 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Тяхната отдадена ангажираност гарантират, че мечките в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица получават грижите и вниманието, които заслужават, като се развиват в защитена среда, най-близка до естествения им хабитат.

ЧЕТИРИ ЛАПИ: 

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения.
www.four-paws.bg.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!