Горещи новини

Честит рожден ден: Google на 25 години!

| 9:54

Google празнува 25 години. За празника си екипът на компанията създаде забавен дудъл.Колкото и странно да звучи една от най-големите компании в света не знае точната си дата на раждане. Кога е рожденият ден на Google се оказва въпрос с повишена трудност дори и за служителите и шефовете на технологичния гигант. През годините датата се е променяла, но от 2012 се отбелязва на 27 септември, въпреки че тази дата не е особено значима в календара на Google.

Съществуват поне шест други дати, които се честват като рожден ден на компанията и нито една от тях не е с по-голямо значение от другите.

Как започна всичко?

През 1995 година докторантите на Станфордския университет американецът Лари Пейдж и роденият в СССР Сергей Брин по време на работата по дисертацията си проявяват интерес към математическите свойства на „Световната мрежа“ (World Wide Web, WWW). Скоро те решават да създадат по-удобен механизъм за търсене в интернет и разработват собствен алгоритъм за подреждане на страниците. През август 1996 година новата им система за търсене започва работа в мрежата с адрес google.stanford.edu. Като име за търсачката програмистите използват леко изменено изписване на числото „гугол“, обозначаващо единица със 100 нули (googol на анлг. език), за да покажат хипотетично възможният брой на страниците в интернет.

На 15 септември 1997 година, изоставяйки докторантурата, Пейдж и Брин регистрират за системата си отделен домейн, а на 4 септември 1998 година в Калифорния основават компанията Google.

Google празнува 20-и рожден ден, но кога?

Google не е първата интернет търсачка. При създаването ѝ вече съществуват AltaVista, Yahoo! и други, но Google се отличава с по-доброто качество на търсенето и семплата, ненатоварена с реклами, начална страница.

До 2003 година Google става най-популярната търсачка на световния пазар, изпреварвайки Yahoo!. В момента компанията на практика е световен монополист при търсенето в интернет.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!