Горещи новини

Челен опит! По нова наредба: Дават до 4000 лева помощ за новородено

-11:10-Razloginfo.com

До 4000 лева помощ за новородено предвижда нова Наредба за насърчаване на раждаемостта в Община Пазарджик. Документът е изготвен от общинския съветник Георги Коприщенов. Новите правила ще бъдат подложенина обществено обсъждане днес от 16:30 часа в Пленарната зала.Помощ е предвидена за раждане и отглеждане на деца в община Пазарджик. Правото да получи помощта има майката, вписана в удостоверението за раждане, независимо от доходите на семейството, но всеки от родителите може да подаде заявление за отпускане на помощта.

От кандидатите се изисква да не са оставили детето в социална институция, да не са с отнети родителски права, да са навършили 18 години към датата на раждането на бебето си, да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да нямат задължения към местната хазна. Ако имат близнаци, сумата се отпуска на всяко от бебетата, като е различна в зависимост от поредността им в семейството. Задължително е подпомаганите малчугани да са регистрирани по постоянен и настоящ адрес в община Пазарджик и поне единият от родителите да е регистриран с постоянен или настоящ адрес в община Пазарджик не по-малко от 3 последователни години от датата на раждане на детето или децата.

Помощите ще се отпускат на три транша. Първият е веднага след раждането в размер на половината от одобрената сума. На два пъти по 25% ще се изплащат при записване на детето в детска градина и в първи клас. Ако това не се случи и няма основателни причини, получените пари ще се възстановяват.

Кандидатите ще се оценяват по точкова система, като по-голям актив ще имат при второ или трето дете, ако имат средно или висше образование. От събраните точки зависи и размерът на помощта, която могат да получат.

За първо дете според точките предвидената сума е 1200, 800 или 600 лева, според актива от точки. За второ – 2000, 1600 или 1000 лева, за трето и всяко следващо – 4000, 3000 или 2000 лева. Ако родителите не успеят да съберат точки за съответната категория, също ще получат помощ, но само 100 лева.

Сумите ще се изплащат по банков път в едномесечен срок от решението на Общинския съвет въз основа на заповед на кмета. Средствата за новата помощ ще се предвиждат ежегодно с приемането на общинския бюджет.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!