Горещи новини

Чаплин, Гогол и други известни личности, похитени след смъртта им

-16:28-Razloginfo.com

Понякога крадците нямат скрупули да похищават наличното в нечии гробове. Причините за това могат да бъдат много: често феновете не спират да преследват идолите си дори след смъртта им, други се опитват да спечелят пари от тленните останки на известни личности, трети искат да спасят останките от унищожение.

Да си припомним за някои от най-впечатляващите отвличания на личности след смъртта им. Телата на мнозина от тях така и не били намерени.

Свети Марк

Най-често в историята крадяли мощи на светци. Това се случило във Венеция, чийто покровител е Свети Марк Евангелист. Негов символ, подобно на символа на града, е лъвът. Днес мощите на светеца се съхраняват в главния олтар на катедралата “Свети Марк” на централния площад на Венеция. Но Марк никога не е бил в самия град, Венеция е основана доста време след смъртта му.

Съществува легенда, според която, когато Свети Марк се върнал от Аквилея в Равена, корабът, на който той плавал, спрял на някакъв остров. Там на светеца насън се явил ангел и казал, че именно тук Марк ще намери последен покой. Предсказанието се сбъднало, когато венецианските търговци Буоно и Рустико тайно изнесли мощите на светеца от Александрия, където той бил погребан. Освен това те скрили тялото на Марк сред бъчви със свинско месо, до което, както знаете, мюсюлманите не могат да се докоснат. Историята на това легендарно похищение днес е увековечена в стенописите на катедралата.

Ярослав Мъдри

Тленните останки на великия херцог Ярослав Мъдри не са открити и до днес. Известно е само, че те са изчезнали от катедралата “Света София” в Киев през 20 век. По принцип, според документите саркофагът на принца е бил отварян повече от един път. Първият път – през 1936 г., след това през 1939 г. и през 1964 г. Четвъртото отваряне е направено през 2009 г. Заедно с останките учени открили вестниците “Правда” и “Известия” от 1964 година. Две години по-късно, през 2011 г., се появяват резултатите от генетичен тест. Оказва се, че в саркофага са останките на две жени. Освен това едната дати от времето на самия Ярослав, а другата е с хиляда години по-стара (скитски селища). Но съдбата на останките на принца все още не е ясна.

Според една версия, останките на Ярослав Мъдри вероятно са изнесени от катедралата “Св. София” от представители на УГКЦ, заедно с иконата на Свети Николай Мокри през 1943 г. Иконата, между другото, е намерена през 1973 г. в църквата “Света Троица”, разположена в Ню Йорк.

Данте Алигиери

Проблем с намирането има и с останките на италианския поет Данте Алигиери. Приживе той е признат за еретик и изгонен от Флоренция, така че след смъртта му е погребан в една от църквите в Равена. Подобно на повечето гении, признанието за Данте идва едва след смъртта. Тогава е решено поетът тържествено да се погребе в родния му край. И каква била изненадата на участниците в церемонията, когато след отварянето на ковчега той се оказал празен.

Според една от версиите, останките на Алигиери били скрити предварително от монаси-францисканци, които се опитали да защитят тялото на поета от гнева на папата, който мечтаел да го изгори като еретик.

За щастие останките на Данте били намерени. Това се случва случайно, по време на реставрационни работи в църквата на Сан Франческо, където първоначално е погребан големият поет. В стената е намерена кутия с табела, от която става ясно, че останките на Данте са положени там през 1677 г. от Антонио Санти.

Николай Василиевич Гогол

Хората правилно казват, от гения до лудостта има само една стъпка. Известният на всички ни от училище, Николай Василиевич Гогол имал своите „странности“ приживе. Той често имал припадъци, придружени от депресия до такава степен, че един ден той казал: „Да се ​​обеся или да се удавя ми се струва като лечение и облекчение“.

Както е известно, писателят ужасно се страхувал да не бъде погребан жив, в така наречения летаргичен сън: „Не погребвайте тялото ми, докато няма ясни признаци на разлагане“. Странностите продължават и след смъртта, когато по време на повторното погребение на Гогол през 1931 г., черепът на писателя не е намерен в ковчега!

Днес има различни версии за това кой е посегнал на останките на Гогол, но главата на Николай Василиевич остава на неизвестно място. Литературните учени смятат, че историята за черепа на Гогол е отразена в работата на Булгаков „Майсторът и Маргарита“ на сцената със смъртта на Берлиоз.

Чарли Чаплин

През 1978 г. двама зложелатели решават, че могат да изкарат добри пари, като искат откуп за тленните останки на Чарли Чаплин. И на 1 март те успяват да откраднат ковчега му, положен в мъничкото швейцарско село Корсиер сюр Веве (актьорът е живял там четвърт век). На вдовицата били предявени искания във вид на 650 хиляди долара, което по това време било фантастична сума.

Вдовицата, разбира се, нямала такава сума. Затова тя отказала, като заявила „Чарли би сметнал това за смешно“. И в същото време жената се обърнала към полицията. Похитителите били заловени доста бързо. Те били емигранти от България и Полша. Двамата признали, че са скрили останките на Чарли Чаплин на 15 километра от гробището. Скоро те са върнати на първоначалното си място. И така, никой друг не се е опитвал да ги краде, гроба на актьора бил „скрит“ в бетонен пашкул.

Кърт Кобейн

През 2008 г. в калифорнийския дом на актрисата и певица Кортни Лав е извършен грабеж. Освен ценности и бижута, разбойниците откраднали косата и останките на съпруга ѝ – лидера на известната група Нирвана, Кърт Кобейн. Неутешимата вдовица казала на пресата, че след това посегателство е на ръба на самоубийството: „Това беше всичко, което остана от моя съпруг. Носех останките със себе си навсякъде, за да усетя, че Кърт все още е с мен. Сега имам чувството, че го загубих за втори път.”Пепелта на Кобейн била намерена няколко месеца по-късно от немската художничка Наталия Стелмах, която заявява, че е купила останките на Кърт, за да ги запали при закриването на художествената си изложба и да освободи душата на музиканта от „информационния цирк“.

Зигмунд Фройд

Последното нагло посегателство върху пепелта на известна личност се случва в интервала от 31 декември 2013 г. до 1 януари 2014 г. Този път мишената се оказват останките на основателя на психоанализата Зигмунд Фройд. Това се случва в лондонския крематориум Golders Green, където се съхраняват останките на много британски знаменитости, в частност на Брам Стокър.

Очевидно престъпниците били уплашени от нещо и побързали да избягат от мястото на престъплението с празни ръце, но в значителна степен навредили на древногръцката урна, където се съхраняват останките на Фройд и съпругата му Марта. Престъплението все още е неразкрито.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!