Горещи новини

Чакаме одобрение от ЕК на програма за бизнеса за 3 млрд. лв.

| 18:55

Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение от Европейската комисия програма за бизнеса за близо 3 млрд. лв.Става въпрос за „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, която е продължение на приключващата ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Очаква се изпълнението ѝ да стартира до края на годината.

С нея ще продължи подкрепата за микро-, малките и средни предприятия (МСП) в страната. Ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии, поясняват от ведомството.

Два са основните приоритети на Програмата – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийната самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и други.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!