Горещи новини

ЦИК показа бюлетината за балотажа в президентските избори на 21 ноември

-19:05-Razloginfo.com

ЦИК показа бюлетината, с която ще се гласува на балотажа за президентските избори на 21 ноември.Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че бюлетината е само на една страница и само с имената на двете кандидат-президентски двойки и не подкрепям никого.

Вижте симулатор за гласуване с машина за балотажа

В неделя една срещу друга се изправят кандидат-президентските двойки Румен Радев – Илияна Йотова и Анастас Герджиков – Невяна Митева. Номерът, под който те ще бъдат на балотажа, е същият, под който са били на изборите на 14 ноември.

Матева показа в bTV как ще се гласува на балотажа за президентските избори с машина в неделя.

След като се пъхне картата в машината на екрана ще се визуализира директно електронната бюлетина. Тя ще е с една страница и освен имената на двете кандидат президентски двойки, в нея ще има опция „Не подкрепям никого“. След като избирателят е направил своя избор полето ще потъмнее. След това той може да прегледа вота си и той ще се изпише на екрана. След това има две опции – да промените избора си или да го потвърдите с натискане на бутона „гласуване“. След като чуете звуков сигнал от машината, може да откъснете разписката и да я сгънете. След това връщате картата на член на комисията и пускате разписката в кутията“, обясни Матева.

На сайта на ЦИК вече е качен симулатор за гласуване с машина, като на него е качена действителната бюлетината за вота тази неделя. Двете кандидатпрезидентски двойки запазват номерата си от първия тур в бюлетината.

Избирателите с трайни увреждания, които вече с подали заявление за гласуване с подвижна секция, няма нужда да подават ново заявление за балотажа. Същото се отнася и за хората, поставени под карантина. При тях заявления могат да подават само хората, чиято карантина е започнала на 15 ноември. От ЦИК съветват те да подават заявления за гласуване с подвижна секция директно пред общините. Хората, чиято карантина е изтекла между двата тура, могат да гласуват в секцията си по постоянен адрес.

Сънародниците ни зад граница също не е нужно да подават нови заявления, защото те вече са включени в избирателните списъци за чужбина.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!