Горещи новини

ЦИК: Няма да преразгледаме решението си да се гласува с бюлетини

-12:30-Razloginfo.com

Решението, с което е извършено удостоверяване на машините за гласуване е подписано от името на Министерството на електронното управление от заместник- министъра Михаил Стойнов, а не от министъра Александър Йоловски. Йоловски изпрати писмото до ЦИК, с което снощи  информира комисията, че удостоверяването не е факт към  19.50 ч.. Така комисията е взела решението утре и на балотажите на 5 ти ноември да не се гласува с машини, а само с хартиени бюлетини.Удостоверяването на устройствата, по закон се извършва от Министерството на електронното управление, съвместно с Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. В заключенията от проверката е записано, че софтуерът на устройствата отговаря на изискванията на Изборния кодекс , установено е и съответствие на техническите и функционални характеристики на машините .

От ЦИК обаче са категорични към момента, че няма да преразглеждат решението си да се гласува само с хартиени бюлетини, като се позовават и на изпратения до тях доклад от Държавна  агенция Национална сигурност .

Всички общински избирателни комисии в страната са длъжни да изпълнят решението на ЦИК за отмяна на машинния вот, заяви в интервю пред БТВ говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева. Тя определи като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия в София да има и машинно гласуване :

„В страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо Общинската избирателна комисия е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание на Централната избирателна комисия, но няма как да се гласува с машини или поне не би трябвало да има, защото Централната избирателна комисия не е дала разрешение машините да напускат склада как са напуснали склада и това е причината да тръгнат по страната. Трябва да отговори министърът на вътрешните работи кой е дал разрешение машините да напуснат склада. Винаги ние даваме разрешение машините да напуснат склада“.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!