Горещи новини

ЦИК гласува: Прибират машините в склада, в неделя ще се гласува само с хартия?

-20:02-Razloginfo.com

ЦИК гласува за отпадане на гласуването с машини и единствената опция ще бъдат хартиените бюлетини. Решението беше взето на редовното заседание на ЦИК, но все още не е ясно дали това решение ще бъде окончателно!


„За“ бяха 12 от членовете на ЦИК, а двама бяха против.

Зам.-председателят на комисия Цветозар Томов зави, че решението е срамно. Той се обяви против и поиска двата часа отсрочка за решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.

„Категорично не съм съгласна с колегата Томов, че срамната ситуация е за ЦИК. Смятам, че в тази ситуация ЦИК бе поставена в резултат от действията на други органи“, заяви по време на заседанието шефката на комисията Камелия Нейкова. Тя отрече, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. И подчерта, че е докладвала за всичко по казуса коректно.

„С всичко, което бе извършено днес, сте запознати. За мен като член на ЦИК това бе едно много трудно решение“, каза Нейкова. Тя се надява при следващи избори ЦИК да не е изправена пред задачата да взима такова решение в последния момент. Утре комисията пак ще заседава от 14 часа.

Това стана наложително след като беше публично оповестен доклад на ДАНС, в който се вижда на видео как зам.-министър си снима с телефон и качва на флашка кода на машините, който генерира повторно 2 дни след официалното.

Стана ясно и че в ЦИК е получено писмо от министъра на електронното управление. В него се посочва, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване. Това е ключово изискване в Изборния кодекс.

Междувременно машините вече пътуват към страната.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!