Горещи новини

Цените по морето се увеличиха с 20%

| 10:31

5-20% по-високи са цените в заведенията във Варна в сравнение с миналото лято. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток на горивата на основните продукти. Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети.Сметките за електричество са три пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват ресторантьори. Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.

С цените от миналата година ресторантьорите на практика ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги увеличи най-малко.

В ресторант на брега на река Камчия в близост до плажа класическата комбинация струва: пържена цаца – 7 лева; порция пържени картофи – 5 лева; наливна бира – 3 лева. Така общата сметка е 15 лева.

Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лева на порция. Пърженият сафрид струва 13-15 лева, цял печен лаврак се предлага за около 25, а калканът е между 30 и 40 лева.

Пред старта на летния сезон в бранша има много неизвестни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди отново да качат цените.

Родните туристи навярно ще имат основен дял по родното Черноморие през това лято, предвид че със сигурност няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!