Горещи новини

Цените на основни хранителни продукти хвърчат нагоре

-12:54-Razloginfo.com

Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата енергия от 1 юли, както тенденцията за поскъпване на горивата и транспортните разходи. За това предупреди председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски. В организацията получаваме сигнали за производители и преработватели, които предвиждат ново увеличение на цените. Става въпрос за хляб, месни и млечни продукти, подчерта Майорски.

Той уточни, че цената на енергията за производство на хляб е скочила със 100%. Транспортните разходи на храните също формират увеличение между 30 и 40 на сто. Природният газ е поскъпнал със 70% на европейските борси от началото на годината, а на световните пазари  цените на петрола са с 50 на сто отгоре. По данни на специализирания сайт fuelo.net, за последния месец бензинът и дизелът са поскъпнали с 0,05 лв./л (2,37-2,38%), като има тенденция за поскъпване, както се случва с горивата всяко лято. Засега единствено няма промяна в цената на пропан-бутана.По-високите цени на суровините няма как да не доведат до поскъпването на хляба, млечните и месните продукти, коментира Пейо Майорски. От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8% и 8,5%, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети нараства с 1,6%, до 3,70 лв./литър. Само за сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2,50 лева, при 3,23 лв. през юни, като в Пловдив на едро е 3,20 лв. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4,15 лева за литър.

Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна от 4,2% до 12,5%. Така килограмът се продава от 4,99 лв. до 5,39 лв.

Същото се случва и с цената на захарта – в магазините в почти всички области тя се продава с 3,6% – 5,3% по-скъпо. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети с 4,3%, до 1,44 лв./кг.

С 8,5 на сто е скочило и брашното, което е от миналогодишната реколта. В търговските вериги в страната килограмът се продава от 1,15 лв./кг до 1,39 лв./кг.

Млечните продукти също не отстъпват по ръст на цените. Най-голямо увеличение има при цените на едро на прясното и киселото мляко – с 2 на сто, както и при сиренето, като на едро то вече се продава за над 7 лева за килограм.

По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища засега при плодовете и зеленчуците не се наблюдава увеличение на цените.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!