Горещи новини

Цената на природния газ в Европа падна под 1500 долара за 1000 куб. м

| 13:37

Цената на природния газ в Европа падна под 1 500 долара за 1 000 куб. м. по време на днешната търговия. Това се случва за първи път от 29 юни насам, сочат данни на базираната в Лондон борса ICE. Общият спад на цената на газа от началото на деня е 6,5%.Цената на ноемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия спадна до 1 468 долара за 1 000 куб. м, или 146 евро за MВтч (въз основа на текущия обменен курс евро-долар, цените на ICE са представени в евро за MВтч).

Понижаването на цената на газа идва в момент, когато европейските подземни газохранилища наближават максималния си капацитет за съхранение – те вече са запълнени почти 91 %. Държавите – членки на ЕС вече поеха ангажимент да запълнят поне 80% от своите хранилища за природен газ до зимата на 2022-2023 г. и 90% до всички следващи зими.

Освен това на територията на ЕС се установи сравнително топло време, а средният дял на вятърните генератори в производството на електроенергия се повиши значително – до около 13,5 % през септември и над 20 % от началото на октомври. Растежът му води до по-слабо използване на газ за домакинствата и промишлеността, което, от своя страна, ускорява натрупването на запаси.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!