Горещи новини

Цената на водата в Пиринско няма да бъде увеличавана

-15:08-Razloginfo.com

На днешното заседание на Асоциацията по ВиК в Благоевград са били взети важни решения, свързани с обсъждането на бизнес плана на ВиК оператора за Благоевград, в който е било включено искане за повишаване цената на водата от 1 януари 2022 година, както и през всяка следваща година в период от 5 години, обяви на пресконференция депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова.В крайна сметка, след обсъждане, решението, което е взето, е че няма да бъде приет предложения план. „Всъщност такова беше искането и на шефа на ВиК – Благоевград. Тя апелира да се отложи вземането на това решение. Наистина, без да бъде направен анализ за това как сработи водната реформа до този момент, какви са ползите, плюсовете и минусите за гражданите на благоевградска област от изпълнението на показателите от предходния петгодишен период, не е реалистично и справедливо да се предприемат действия за приемане на план за следващите пет години“, отбеляза Мая Манолова.

Стана ясно също, че от парламентарната ѝ група са внесли законопроект, в който предлагат приемането на бизнес плановете да се отложи с една година. „През това време трябва да се направи анализ – как работи водната реформа и да бъдат предприети конкретни действия, които да защитят интересите на хората. Дошло е време реформата да бъде преосмислена и да бъдат взети решения, след широко обществено обсъждане за следващия период. Всъщност аз абсолютно влизам и в положението на кметовете на общини, които са между чука и наковалнята, защото от една страна трябва да гласуват бизнес план, особено, когато трябва да демонстрират подкрепа за управляващите, независимо кои са те, от друга страна – да виждат, че проблемите на населението на съответната община, намира своето решение. Поех ангажимент към кметовете от Благоевградска област и шефа на ВиК оператора да настоявам, да бъде направен проверка във връзка със случващото е в държавния ВиК холдинг“, посочи Манолова.

По думите ѝ е важно да се види какви проекти са били депозирани от общините в Благоевградска област и дали същите са разгледани и одобрени.

Манолова уточни, че по време на заседанията на Комисията по ревизията в 45-ия парламент са установили, че холдинга раздава кредити на определени дружества и изпълнява функцията на финансова институция, а в същото време истинското му предназначение е да подкрепя важни проекти, което не се случва.

„Ще настоявам Благоевградска област и проектите на общините да бъдат реализирани и да бъдат одобрени. За целта ще ползваме парламентарния контрол и депутатски питания с настояване – Благоевград да е сред областите, в които има ползи от сериозния ресурс, който се акумулира в този държавния ВиК холдинг“, каза още Манолова.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!